2011. július 9., szombat

Málnás-habos piskóta .



A bőséges málnatermésnek köszönhetően megkezdődött nálunk a málnás sütemények időszaka. Ehhez még hozzájött, hogy kaptam egy ismerősömtől csokoládés-krémsajtot, és szerettem volna gyorsan kipróbálni. Bevallom mostanában még nem is hallottam ilyen sajtról. Igaz tudatosan nem is kerestem, mert visszaemlékezve gyerekként sikerült megkóstolnom a csokis-kockasajtot, és bizony szörnyű emlékeim vannak róla.(húúúúú, de utáltam:))) Mivel ez a krémsajt még állagra és kinézetre is másmilyen, ízre pedig nagyon finom, gondoltam teszek egy kísérletet és kipróbálom. Nem bántam meg, mert a végeredmény nagyon finom lett. Cukorral kikeverve hasonló lett mintha mascarponét kevertem volna össze porcukorral és csokoládéval. Most egy nem szokványos piskótatésztát sütöttem. Málna került a tésztába is, és a tetején lévő habot is málnaszemekkel pakoltam meg. A tészta nagyon finom szaftos, és a csokoládés-krémsajtos habbal pedig nem lehet ellenállni neki. Természetesen ízlés szerint lehet másfajta gyümölccsel is elkészíteni. A tetején lévő hab el is hagyható, de szerintem nagy kár lenne érte, mert így együtt nagyon finom. Én tortaformába sütöttem, de tepsiben is megsüthető.





24 cm-es tortaformához:

20 dk margarin
20 dk barna cukor
3 tojás
25 dk liszt
1 tk sütőpor
2 cs vaníliás cukor
2 púpozott ek tejföl
30 dk málna


Hab hozzávalói:

20 dk csokoládés-krémsajt (v. mascarpone és 10 dk csokoládé)
porcukor
vaníliás cukor
3 dl Hulala (v. habtejszín)




A margarint a barna cukorral és a vaníliás cukorral elkezdeni kikeverni. Ha már jól összekeveredett, egyesével hozzákeverni a tojások sárgáját.
Ezután belekanalazni a tejfölt, végül pedig beleszitálni a sütőporral elkevert lisztet.

A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verni, majd óvatosan fakanállal a masszához keverni.
Ezután óvatosan hozzákeverni a megmosott és jól lecsepegtetett málnát.

Egy 24 cm-es tortaformát kibélelni sütőpapírral, majd beleönteni a masszát, és a tetejét egyenletesen elsimítani.

Előmelegített sütőbe helyezni, majd közepes hőmérsékleten 55-60 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél 160 fokon, 55 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a formában hagyni egy kicsit hűlni, majd rácsra tenni és teljesen kihűteni.


Ameddig a tészta sül, ellehet készíteni a tetejére a habot.
A csokoládés-krémsajtot kikeverni ízlés szerinti mennyiségű porcukorral és vaníliás cukorral. (ha mascarponéval készül akkor azt kell kikeverni a cukorral, majd hozzákeverni az olvasztott csokoládét)

A Hulalát kemény habbá verni, majd apránként, óvatosan a krémsajthoz keverni. (ha habtejszínnel készül, akkor habfixáló is kell hozzá, mert különben összeesik a hab)

Tálalás előtt a teljesen kihűlt tészta tetejére kanalazni a habot, majd málnaszemekkel díszíteni. (ha nem kerül hab a tetejére, akkor porcukorral megszórva tálalni)

6 megjegyzés:

  1. Málnaaaaaa *______*
    Jajj de finom lehet.

    VálaszTörlés
  2. Araniel!
    Isteni finom !!!! Megint rengeteg a málna, a mai kb. 1 kg már a fagyasztóba került.:))

    VálaszTörlés
  3. Ottis!
    Nagyon finom, és szerintem más gyümölccsel is meglehet sütni.:)

    VálaszTörlés