2010. május 14., péntek

Spárgás-gombás rizottó.



Folytatódik a spárgás őrületem, így ma rizottót készítettem belőle. Azért nem csak spárga került bele, hanem egy kis gomba, újhagyma és a tálaláskor a tetejére egy kis reszelt sajt is. Most nem kapkodtam el a rizottó készítését, rászántam az időt és az előírásnak megfelelően fokozatosan adagolva hozzá a folyadékot kevergettem. Nem volt ez olyan nagy munka és megérte a ráfordított időt. Nagyon finom lett ez a húsmentes változat és főleg igen laktató. Barna rizzsel készült, így még talán egy kicsit egészségesebbre is sikerült a mai ebéd.


Hozzávalók:

1 cs barna rizs(12,5 dkg)
25 dkg gomba(csiperke)
1 cs spárga
3 szál újhagyma

őrölt fehérbors
2 db húsleveskocka
8 dl víz
1 dl fehérbor
olívaolaj

A spárgáról eltávolítani a fás részeket, feldarabolni és enyhén sós vízben 3-4 percig előfőzni, majd leszűrni és hideg vízzel leöblíteni.
Az újhagymát megtisztítani és vékonyan felkarikázni.
A gombát szintén megtisztítani, majd ízlés szerinti méretűre felszeletelni.
A húsleveskocát a forrásban lévő vízbe feloldani és 2-3 percig együtt forralni.

Egy edénybe beleönteni az olajat, majd hozzáadni a felkarikázott hagymát. Kicsit megfuttatni, és ráönteni a rizst, kevergetve pár percig tovább pirítani. Végül hozzáadni a gombát és így addig kevergetni, még levet enged. Ekkor felönteni egy merőkanál alaplével, és sózni borsozni. Folyamatosan kevergetni addig, még teljesen felszívja a folyadékot. Ekkor ismét felengedni egy merőkanál alaplével és megint addig kevergetni még felszívja az összes levet. Ezt még egyszer megismételni, majd ekkor hozzáönteni a bort is. Amikor ezt a levet is elfőtte, akkor felönteni pár merőkanál alaplével és lassú tűzön tovább főzni. Közben többször megkeverni és a levet pótolni. Amikor már majdnem teljesen puha a rizs, akkor hozzákeverni az előfőzött spárgát, és így főzni teljesen készre.

Tálaláskor a tetejét reszelt sajttal megszórni.

7 megjegyzés:

  1. Én még nem készítetem spárgát soha...mondjuk itt nálunk nem igazán lehet kapni....:( Úgyhogy most most már éppen itt lenne az ideje hogy meghívj egy tányér spárgás finomságra:)))))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta! És pompás, hogy barna rizssel készült, pont nekem való étel :). Nikihez csatlakozom, én is kérnék egy tányérral! :)
    /reagálva a pár poszttal régebbi válaszodra: valószínűleg akkor eddig én mindig rossz spárgát vehettem, mert igencsak kemény maradt, ha nem főztem elő. Majd óvatosabb leszek, és leellnőrzöm hogy milyen a keménysége, ha legközelebb veszek. Köszi!/

    VálaszTörlés
  3. Még egyszer meg kellett lesnem a képet, nagggyon bejön ez a kaja, vagy már mondtam ? :))))))))

    VálaszTörlés
  4. Gizi! Ezt ugye nekem csináltad? :-)))
    Egészséges, finom, alacsony kalóriatartalmú!!! Húúú, mentettem a receptet, meg fogom csinálni!!!

    VálaszTörlés
  5. Niki!
    Azon ne múljon,nagyon örülnék ha együtt ebédelhetnénk itt nálam. Ha sikerülne venned, feltétlen próbáld ki mert nagyon finom.:)

    VálaszTörlés
  6. Ami!
    Köszönöm és örülök, hogy neked is bejön a rizottó. Természetesen téged is szívesen látlak ebédre. Majd jól eltrécselünk így együtt.:)

    Én pl. megszoktam a körmömmel nyomni és ha könnyen belemegy és roppan, akkor tuti hogy finom puha. Legjobb a zöldségesnél beszerezni, mert ott általában mindig friss. Viszont a nagy multik egyszerre nagy mennyiséget vesznek és kitudja meddig áll a polcokon és ott vénül meg. Ha teheted csakis zöldet vegyél az mindig zsengébb.

    VálaszTörlés
  7. Gasztroboszi!
    Igen-igen ezt neked csináltam, jó étvágyat hozzá!!!:)
    Én is pont ezek miatt a szempontok miatt készítettem el így. De a barna rizst különben is szeretem.

    VálaszTörlés