2021. július 11., vasárnap

Fűszeres kacsamáj sült almával.

 


Ebben a tikkasztó melegben még enni sincs kedve az embernek, inkább csak a folyadékpótlás az elsődleges szempont számomra. Persze azért enni is kell valamit, így egy egyszerű, és könnyű fogás került a tányérunkra. Mivel éppen volt a hűtőben egy szép darab hízott kacsamáj, így az este beáztattam fokhagymás tejbe, majd ma egyszerűen sóztam, borsoztam, sütéskor dobtam mellé pár szál kakukkfüvet, és pár perc alatt készre sütöttem. A visszamaradt kacsazsírba pedig almaszeleteket sütöttem, mely nagyon jól illett a fűszeres kacsamájhoz.




Hozzávalók:

20-25 dkg hízott kacsamáj

2 gerezd fokhagyma

kb. 0,5 l tej

só (ízlés szerint)

őrölt színes bors (ízlés szerint)

3-4 ág friss kakukkfű

2 db édes alma


A kacsamájat közvetlenül felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből, hogy jó hideg legyen, majd vágjuk fel kb. 1,5 cm-es szeletekre.

A fokhagymát préseljük bele a tejbe, majd helyezzük bele a felszeletelt kacsamájat, fedjük le a tálat, és tegyük be pár órára, vagy egész éjszakára a hűtőbe.

Közvetlenül sütés előtt vegyük ki a májat a hűtőből, majd papírtörlővel töröljük szárazra. 

Egy teflon serpenyőt hevítsünk fel, és a száraz serpenyőbe helyezzük bele a felszeletelt kacsamájat.

Ízlés szerint sózzuk, frissen őröljünk rá színes borsot, tegyük mellé a friss kakukkfű ágakat, majd süssük 2-3 percig. (sütés közben ne mozgassuk)

Ezután óvatosan fordítsuk meg, szintén sózzuk, borsozzuk, és süssük 2-3 percig, hogy szép aranybarnára süljön. 

Amikor a máj készre sült, vegyük ki a zsiradékból és tálalásig tartsuk melegen.



Az almát vágjuk félbe, távolítsuk el a magházat, majd vágjuk fel vékony cikkekre.

Ezután helyezzük bele a sütésnél visszamaradt, meleg kacsazsírba, majd süssük szép pirosra. (sütés közben egyszer fordítsuk át, hogy mindkét fele szép pirosra süljön)

Amikor az alma megsült, óvatosan vegyük ki egy papírtörlőre hogy a felesleges zsiradékot felszívja. (arra figyeljünk, hogy az alma ne legyen túl puha, platy)



Tálaláskor helyezzük tányérra a sült kacsamájat és a sült almát, majd egy szelet friss kenyérrel kínáljuk.


2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és finom ebédetek volt. Ilyen kánikulában nem is kíván az ember sok mindent enni, legalábbis mi nem 😃

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm Katalin. Mi sem kívánunk nehéz ételek, sőt inkább csak egy tányér könnyű levest és gyümölcsöt. Rekkenő ez a meleg, ezt még szoknunk kell....:(

      Törlés