2021. július 31., szombat

Szalonnás-szaftos sertésszűz.

 


Ma is igencsak meleg van, így szerettem volna minél kevesebb időt tölteni az ebéd elkészítésével, így a sertés szűzpecsenyét választottam, mert annak elég pár perc sütés. A szalonnás-szaft is rövid idő alatt készen van, így az egész ebédkészítés nem tartott egy óránál tovább, és már tálalhattam is. Én a szaftos hús mellé rizst készítettem és azzal tálaltam, de ez már ízlés dolga.




Hozzávalók:

1 db sertésszűzpecsenye

20 dkg füstölt császárszalonna

1 db vöröshagyma

2 db paradicsom

1 db tv paprika

só (ízlés szerint)

őrölt színes bors (ízlés szerint)

1 tk ételízesítő

2 tk pirospaprika

2 dl tejföl (20%-os)

1,5 dl víz

1 ek sertészsír




A sertésszüzet vágjuk fel kb. 1,5 cm-es darabokra, majd az öklünkkel kicsit lapogassuk el.

Ezután sózzuk, borsozzuk, hagyjuk állni, legalább egy fél órát, majd papírtörlővel törüljük szárazra mielőtt a forró zsírba beletennénk.

A sertészsírt hevítsük fel, majd helyezzük bele a felszeletelt, fűszerezett húst, és süssük mindkét oldalát 2-2 percig. (ne süssük tovább, mert akkor a hús nagyon kiszárad)

Ezután vegyük ki a zsiradékból, és tegyük félre.

A császárszalonnát vágjuk fel kisebb kockákra. A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A paradicsomot, és a paprikát vékonyan szeleteljük fel.

A hús sütésénél visszamaradt zsiradékba tegyük bele a felkockázott szalonnát, süssük pirosra, majd szedjük ki a zsiradékból.

Ezután a visszamaradt zsiradékhoz adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá a felszeletelt paradicsomot és paprikát, ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, pároljuk pár percig hogy kissé összeessen, majd szórjuk meg a pirospaprikával, és keverjük alaposan össze.

Ezután öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a tejfölt, és főzzük kb. fél óráig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá az előzőleg pirosra sütött császárszalonna felét, majd turmixoljuk le, vagy botmixerrel pépesítsük.

Pépesítés után, ízlés szerint át is szűrhetjük, hogy szép selymes legyen a szaft, majd adjuk hozzá az előzőleg megsütött hússzeleteket és a maradék sült császárszalonnát, és kisebb lángon rotyogtassuk még pár percig. (közben óvatosan többször keverjük át)

Közben készítsünk hozzá ízlés szerinti köretet. 



Tálaláskor helyezzük tányérra a hússzeletet és kanalazzuk rá a sűrű szaftot, majd ízlés szerinti körettel kínáljuk. Én rizst készítettem hozzá, és azzal tálaltam. Ízlés szerint erős paprikával is megbolondíthatjuk, hogy kissé pikáns legyen a szaft íze.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése