2021. február 10., szerda

Gombás pulykamell bulgurral és a nyeremény.

 


Először is a nyereményről ejtenék pár szót.... a GallFood Kft. és a Receptneked.hu weboldalon nemrégiben meghirdették a "Pulykahúsos receptversenyt" melyre több receptemmel is beneveztem. A beküldött receptek közül végül a T. Zsűri tagjai a "Házi sajtos pulykamellsonka" receptemet érdemesnek találta arra, hogy nyereménnyel jutalmazza, majd a későbbiekben egy videóreceptet forgassanak belőle. Ezúton is szeretném még egyszer megköszönni ezt a hasznos konyhai kisegítőt, és a sok-sok pulykahúst, melyből el is készült az első fogás.

Mivel a csomagban volt pl. egy adag felcsíkozott pulykamell, így némi gomba, hagyma, fűszerek és tejszín hozzáadásával, bő fél óra alatt el is készült az ebéd. Mivel szeretjük a bulgurt, így most azzal, és egy finom reteksalátával (receptje a linkre kattintva olvasható) tálaltam. Nagyon egyszerűen elkészíthető, ám nagyon finom ebéd volt.




Hozzávalók a gombás pulykamellhez:

50 dkg pulykamellfilé

2 ü csiperkegomba (Bonduelle 280 g-os)

1 nagyobb vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

só (ízlés szerint)

2 tk ételízesítő

őrölt színes bors (ízlés szerint)

tárkony (ízlés szerint)

kb. 2,5 dl főzőtejszín

1 ek étolaj

5 dkg vaj


A pulykamellet ízlés szerint csíkozzuk fel. A gombát tegyük egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd a vöröshagymát vágjuk félbe és szeleteljük fel, a fokhagymát vágjuk fel apróra.

Egy wokba (v. serpenyőbe) hevítsük fel az olajat és a vajat, adjuk hozzá a felcsíkozott pulykamellet és süssük kifehéredésig, majd szedjük ki a zsiradékból és tegyük félre.

Ezután a zsiradékhoz adjuk hozzá a felszeletelt vöröshagymát, pároljuk üvegesre, majd adjuk hozzá az apróra felvágott fokhagymát, pár pillanat múlva pedig az alaposan lecsepegtetett gombát is.

Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg ízlés szerint tárkonnyal és az ételízesítővel, majd tegyük vissza az elősütött pulykamellet, és öntsük fel a tejszínnel.

Keverjük alaposan össze, majd közben többször megkeverve, főzzük kb. 10 percig, hogy a hús kellően átfőjön, és a szaftja kissé besűrűsödjön. Ezután zárjuk el a gázt, fedjük le az edényt, és tálalásig tartsuk melegen.

Közben készítsünk hozzá ízlés szerint köretet.



Bulgur hozzávalói:

3 dl bulgur

5 dkg vaj

só (ízlés szerint)


Egy nagyobb edénybe forraljunk fel bőséges mennyiségű, enyhén sós vizet, adjuk hozzá a bulgurt és néha megkeverve főzzük puhára, majd szűrjük és csepegtessük le. (közben kóstoljuk, és arra figyeljünk nehogy túlfőzzük)

A vajat melegítsük fel, adjuk hozzá a lecsepegtetett bulgurt, ízlés szerint sózzuk, és keverjük alaposan össze.


 

Tálalás előtt tegyünk a tányérra pár kanál bulgurt, majd kanalazzuk rá a gombás pulykamellet, szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, és úgy kínáljuk. Ízlés szerint kínálhatunk mellé pl. salátát, házi savanyúságot.... Én pl. reteksalátát (recept itt található) kínáltam hozzá.


Íme a nyeremény KitchenAid aprító, és az 5 kg pulykahús melyet nagyon köszönök a GallFood Kft. és a Receptneked.hu weboldal három zsűri tagjának.



3 megjegyzés:

  1. Először is szeretnék gratulálni ehhez a gazdag nyereményhez! Sok szép és hasznos ajándékot kaptál. Finom lehetett az első fogás amit készítettél belőle. Nagyon guszta!
    Nekem is van egy apritóm, ugyan már régebbi, de nagyon hasznos készülék. Azt szeretném megkérdezni tőled, hogy száraz nyers rizst daráltál-e már le lisztnek, akár aprítóban, akár kávédarálóban. Most szeretnék, de még nem mertem, hisz olyan jemények a szemek, nem tudom mennyire árt vagy sem a gépeknek. Köszi 😊.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Katalin, nagyon köszönöm a gratulációt! Még én sem daráltam rizst, így nem tudom hogyan is működne. A kávészemek is kemények, lehet a kávédarálón a rizst is meglehetne darálni. Most kíváncsi lettem rá én is.... először megpróbálok utána kérdezni, hátha valaki már próbálta, de lehet megpróbálkozom majd vele. Ha megtudok valamit, meg fogom osztani Veled is.

      Törlés