2020. március 11., szerda

Kolbászos-tejfölös krumplileves tojással.




Szeretjük a leveseket, mégis az utóbbi időben csak igen ritkán, akkor is inkább a téli, hűvösebb napokon kerül az asztalra. Mivel már elég régen főztem levest, így gondoltam éppen itt az ideje egy finom krumplilevesnek. Persze azért a krumpli, és a zöldségek mellett, a levesbe került némi füstölt kolbász is, melyet először megsütöttem, és ettől még finomabb lett a leves. A tejfölt sem sajnáltam ki, végül pedig levesbetétként beleütöttem pár darab tojást, melyet én keményre főztem, de ez már ízlés dolga.....






Hozzávalók:

30 dkg füstölt kolbász
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
1 szál zellerzöld
1 szál lestyán(el is hagyható)
1 kisebb csokor petrezselyemzöld
3-4 szem krumpli
2 tk liszt
1 tk pirospaprika
só (ízlés szerint)
2 tk ételízesítő
2 dl tejföl
4 db tojás 
1,5-2 l víz





A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A zöldségeket és a krumpli pucoljuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerint kockákra.
 
A kolbászt vékonyan karikázzuk fel, majd tegyük egy edénybe, és süssük 1-2 percig. Ezután szedjük ki a zsiradékból és tegyük félre.

A visszamaradt zsiradékhoz adjuk hozzá a vöröshagymát, pároljuk üvegesre, majd adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, pár pillanat múlva pedig a feldarabolt zöldségeket, és pároljuk pár percig.

Ezután szórjuk meg a liszttel és a pirospaprikával, keverjük alaposan össze, öntsük fel a vízzel, ízlés szerint sózzuk, és adjuk hozzá az ételízesítőt. 

A zellerzöldet, a lestyánt, és a kisebb csokor petrezselyemzöldet kössük össze, majd az előzőleg pirosra sütött kolbásszal, és a krumplival együtt tegyük a levesbe. 

Ezután addig főzzük, míg a zöldségek puhára főlnek. 

A tejfölt keverjük simára egy kevés lével, csorgassuk a forrásban lévő leveshez, majd melegítsük forráspontig.

Amikor a leves újra felforrt, egyesével, óvatosan üssük bele a tojásokat, majd attól függően hogy lágyabban, vagy keményre főzve szeretnénk a tojásokat tálalni, főzzük tovább még pár percig.

Tálaláskor merjük a sűrűbb levest tányérba, majd helyezzünk  rá egy-egy főtt tojást, és úgy kínáljuk. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése