2019. december 11., szerda

Gesztenyés-mazsolás kuglóf.





Az egyszerű mazsolás kuglófot nagyon szeretjük pl. reggelire egy pohár kakaóval elfogyasztani, de most a karácsonyi ünnepekhez közeledve egy kicsit ünnepibb változatát sütöttem meg. Így csakis ajánlani tudom mindazoknak akik egy finom kuglóffal szeretnék meglepni a családot karácsonykor. A kelt tésztát megfelezve az egyik felébe most is mazsola került, a másik tésztát viszont gesztenyés töltelékkel kentem meg, majd tekertem fel. Végül a két tésztát összecsavarva tettem a kuglófformába, majd újrakelesztés után irány a sütő.... A kisült, és kihűlt, illatozó kuglófot végül csokoládéval csorgattam meg, de ízlés szerint egyszerűen porcukorral megszórva is kínálhatjuk.







 Hozzávalók:

55 dkg liszt (BL55)
2,2 dkg élesztő (friss)
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 db tojássárga (nagy)
6 dkg vaj (olvasztott)
3 dl tej
csipet só
5 dkg mazsola


A tejet langyosítsuk meg, majd kb. 1 dl-t keverjünk össze 1tk cukorral, morzsoljuk bele az élesztőt, és pár perc alatt futtassuk fel.

A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a tojássárgát, az olvasztott vajat, a maradék langyos tejet, majd keverjük simára.

Ezután adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, és szintén keverjük össze.

A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, szitáljuk át, majd adjuk hozzá az élesztős keveréket, és addig dagasszuk a tésztát, míg elválik az edény falától. 

Ezután vegyük félbe a tésztát, majd az egyik tésztagombócot tegyük kelesztőtálba, és langyos helyen kb. egy óra alatt kelesszük a duplájára.

A másik tésztagombóchoz adjuk hozzá a mazsolát, gyúrjuk át, szintén tegyük kelesztőtálba, és langyos helyen kelesszük a duplájára.





 Gesztenyés töltelék hozzávalói:

20 dkg gesztenyemassza (ízesített)
5 dkg vaj
1 cs vaníliás cukor


A gesztenyemasszát egy kisebb lyukú reszelőn reszeljük le (vagy krumplinyomón nyomjuk át) majd adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a puha vajat, majd keverjük simára.

A megkelt, üres tésztát nyújtsuk ki téglalappá, kenjük meg a gesztenyével, majd csavarjuk fel mint a bejglit.

A mazsolás tésztából sodorjunk ugyanolyan  hosszú rudat, majd a két tésztát csavarjuk össze.

A kuglófformát alaposan zsírozzuk, és lisztezzük ki, majd helyezzük bele az összecsavart tésztát, takarjuk le egy konyharuhával, majd szobahőmérsékleten kb. egy óra alatt kelesszük a duplájára.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd fordítsuk át egy rácsra és hűtsük ki teljesen. (Én sütőpapírt tettem a rácsra, és arra borítottam rá a kuglófot.)





A teljesen kihűlt kuglófot ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral, vagy éppen csorgathatunk rá olvasztott csokoládét......

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a kuglófot, majd úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése