2019. december 18., szerda

Fedák-torta




A karácsonyhoz nálunk hozzátartozik egy finom gesztenyés sütemény, vagy éppen torta, így lesz ez idén is. Nemrégiben olvastam a Fedák tortáról, és akkor rögtön el is döntöttem, hogy az lesz az ünnepi asztalon az egyik torta. Azért furdalt a kíváncsiság, hogy milyen is lehet, így akkor rögtön el is készítettem, és persze gyorsan el is fogyott. Az eredeti recepten csakis annyit változtattam, hogy a gesztenyemasszát először mascarponéval kevertem simára, majd csak utána adtam hozzá a keményre felvert tejszínhabot. Persze aki az eredeti recept szerint szeretné elkészíteni, az a mascarponét hagyja ki a krémből.....






 Tészta hozzávalói 2 db-23 cm-es tortaformához:

15 dkg gesztenyemassza
5 db tojás (közepes)
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
3 dkg vaj
10 dkg étcsokoládé (70%-os)
5 dkg babapiskóta
2 dkg liszt


A gesztenyemasszát krumplinyomón nyomjuk át, vagy villával törjük össze. A csokoládét és a babapiskótát apró lyukú reszelőn reszeljük le. A tojásokat válasszuk ketté. 

A tojásfehérjét egy csipet sóval verjük fel kemény habbá, majd tegyük félre.
A tojássárgához adjuk hozzá a puha vajat, a vaníliás cukrot, és a porcukrot, majd keverjük habosra.

Ezután adjuk hozzá a gesztenyemasszát, és szintén keverjük alaposan össze.

A lereszelt babapiskótához adjuk hozzá a lisztet és a reszelt csokoládét, majd keverjük össze.

Ezután a gesztenyés masszához adjuk hozzá a keményre felvert tojáshab felét, majd szórjuk rá a lisztes-csokoládés-morzsás keverék szintén felét, és fakanállal keverjük óvatosan össze.

Ezután adjuk hozzá a maradék tojáshabot és a lisztes-csokoládés.... keveréket, és szintén keverjük óvatosan össze, hogy a hab ne nagyon törjön.

Két darab 23 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd a masszát felezzük el, és egyenletesen simítsuk bele a formákba. (amennyiben csak egy tortaformánk van, akkor fele mennyiségű masszát tegyük félre)

Előmelegített sütőbe helyezzük be a tortaformát, majd közepes hőmérsékleten kb. 15 perc alatt süssük tűpróbáig. (Én légkeverésnél 160 fokon, 15 perc alatt, mindkét tortaformát egyszerre behelyezve sütöttem meg a lapokat.)

A félretett masszából, a másik tortalapot is így süssük meg.

A kisült tortalapokat helyezzük rácsra, majd hűtsük ki teljesen mielőtt megtöltenénk.




 Gesztenyés töltelék hozzávalói:

20 dkg gesztenyemassza
25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
3 cs vaníliás cukor
5 dl Hulala (v. habtejszín +habfix)


A gesztenyemasszát krumplinyomón nyomjuk át (v. villával törjük össze), majd adjuk hozzá a mascarponét, a porcukrot, és a vaníliás cukrot, és keverjük simára.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a gesztenyés krémhez. (egy keveset tegyünk félre a felvert habból a díszítéshez)

Az egyik tortalapot helyezzük sütőpapírral bélelt tortaformába, majd egyenletesen kanalazzuk rá a gesztenyés krémet.

Ezután helyezzük rá a másik tortalapot, tenyérrel óvatosan nyomkodjuk le, majd tegyük be a hűtőbe pár órára (v. egész éjszakára) hogy a krém megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.

Megjegyzés: 
Amennyiben az eredeti Fedák tortát szeretnénk elkészíteni, akkor a habtejszínhez adjuk hozzá a vaníliás cukrot, verjük fel kemény habbá, óvatosan keverjük össze a gesztenyemasszával, majd ezt a gesztenyehabot töltsük a két tortalap közé.




 Csokoládé ganache hozzávalói:

12,5 dkg étcsokoládé (70%-os)
1 dl Hulala (v. habtejszín)


A csokoládét tördeljük bele egy tálba, öntsük hozzá a Hulalát (v. habtejszínt) majd gőzfürdő fölött, állandó kevergetés mellett, olvasszuk össze, és hagyjuk kicsit hűlni.

Ezután vegyük ki a tortát a hűtőből, helyezzük egy tortatálra, csorgassuk rá a csokoládé ganachet, majd tegyük vissza a hűtőbe, hogy a csokoládé megdermedjen.





Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint díszítsük tejszínhabbal és reszelt gesztenyével, szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése