2019. március 22., péntek

Temesvári sertéstokány.




A sertéshúsból készült pörköltek, tokányok a kedvenceink közé tartoznak, így igen sűrűn a tányérunkra kerül valamelyik változat. A hűtőben volt egy szép darab sertéscomb, tejföl pedig mindig van itthon, így már csakis a zöldbabot kellett beszereznem, és kezdődhetett is az ebédfőzés. Mivel a friss, zsenge zöldbabnak még nincs itt az ideje, így egy csomag fagyasztott zöldbabot vettem, és most azzal készült a tokány. Tálaláskor galuskával kínáltam, de jól illik hozzá pl. a rizs, vagy éppen a tészta is.....






Hozzávalók:

70 dkg sertéscomb (v. lapocka)
20 dkg füstölt szalonna (húsos)
40 dkg zöldbab 
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 tk ételízesítő
só (ízlés szerint)
1 kk őrölt fehér bors
1 ek pirospaprika
3 dl tejföl
1 ek liszt
2 ek étolaj 






A húst, és a szalonnát vágjuk fel csíkokra. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. 

A zöldbab lehet fagyasztott is, akkor a főzés elején vegyük ki a fagyasztóból, ha friss a zöldbab akkor vágjuk fel kisebb darabokra.

Az olajat hevítsük fel, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre, majd adjuk hozzá a felcsíkozott húsos szalonnát, és süssük pár percig.

Ezután keverjük hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát, majd a felcsíkozott húst, és addig pároljuk tovább, míg a hús kifehéredik.

Amikor a hús már kifehéredett, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel és a pirospaprikával, majd keverjük alaposan össze. 

Ezután öntsük fel annyi vízzel hogy ellepje, és főzzük a húst félpuhára, majd adjuk hozzá a feldarabolt zöldbabot, és addig főzzük míg a hús is és a zöldbab is megpuhul. 

A tejfölt keverjük simára a liszttel, csorgassuk a húshoz, és főzzük még pár percig, hogy kissé besűrűsödjön, majd vegyük le a tűzről és tálalásig tartsuk melegen. 

Tálaláskor ízlés szerinti körettel kínáljuk. Én galuskát készítettem, de jól illik hozzá pl. a rizs és a kifőtt tészta is.


4 megjegyzés: