2018. július 8., vasárnap

Áfonyakrémes piskótatekercs.




Többször is megemlítettem már a bejegyzéseimben, hogy az egyik kedvenc tésztám a piskótatészta, mert röpke fél óra alatt elkészül, és általában egy nagyobb gáztepsiben sütöm meg. Azután a vékony tésztát van hogy csak egyszerűen házi sárgabaracklekvárral kenem meg, de van hogy különböző ízesítésű krémeket készítek. Mivel beszerezhető az áfonya, igaz az ára azért kicsit borsos, de néha ennyi kényeztetést szerintem megengedhetünk magunknak..... tehát kisült a piskótalap, adott volt az áfonya, így egy könnyű, habos áfonyakrémmel kentem meg.






 Hozzávalók a piskótához:

12,5 dkg porcukor 
1 cs vaníliás cukor
4 db tojás (nagy)
12,5 dkg liszt 
2 ek forró víz


A porcukrot és a vaníliás cukrot tegyük bele a keverőtálba, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és pár perc alatt, robotgéppel keverjük jó habosra.

Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, majd keverjük még 1-2 percig.

A lisztet szitáljuk hozzá a cukros-tojásos habhoz, majd fakanállal, óvatosan keverjük, forgassuk össze.

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen kenjük rá a masszát. (kb. 37x33 cm-es gáztepsi)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb.15 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem.)
 
Egy nagyobb sütőpapírt enyhén szórjunk meg liszttel, majd a sütőből kivett tésztát, rögtön fordítsuk rá. Ezután óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt, majd egy nedves konyharuhával takarjuk le a tésztát. (A konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nedves legyen.)

Amikor a tészta már éppen csak langyos, vegyük le a konyharuhát, és a sütőpapírral együtt tekerjük fel, majd úgy hagyjuk teljesen kihűlni. (Én legalább kétszer ki és fel tekerem, majd hagyom teljesen kihűlni.)





 Karamellizált áfonya hozzávalói:

30 dkg áfonya
1 ek barna cukor
1 cs vaníliás cukor
1 kk őrölt fahéj


Az áfonyát tegyük egy tányérba, majd szórjuk meg a barna cukorral, a vaníliás cukorral, és az őrölt fahéjjal, keverjük össze, majd tegyük be a mikróba, és 1-2 perc alatt karamellizáljuk meg. Közben egyszer óvatosan keverjük meg, arra figyelve, hogy ne törjük nagyon össze az áfonyaszemeket.

Ezután vegyük ki a mikróból, majd hűtsük ki teljesen mielőtt a krémhez kevernénk.

 
 Áfonyakrém hozzávalói:

30 dkg előzőleg karamellizált áfonya
25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2-3 dl Meggle cukrászhab


A mascarponét keverjük simára a porcukorral, és a vaníliás cukorral.

A Meggle cukrászhabot (habtejszín) verjük fel kemény habbá, óvatosan keverjük, forgassuk össze a mascarponekrémmel, majd felezzük el a krémet. (A felvert tejszínhabot apránként keverjük hozzá, arra figyelve, hogy egy közepesen kemény krémet kapjunk.)

A megfelezett krém egyik feléhez adjuk hozzá az előzőleg megkaramellizált, és teljesen kihűtött áfonyát, majd óvatosan egy keverőkanállal, keverjük össze, vigyázva hogy a habos-krém, ne nagyon törjön.





A teljesen kihűlt piskótát tekerjük ki, egyenletesen kenjük meg az áfonyakrémmel, majd óvatosan tekerjük fel.

Ezután vonjuk be a tekercset a félretett fehér krémmel, majd ízlés szerint díszítsük áfonyával.

Az elkészült áfonyakrémes piskótatekercset ezután tegyük be pár órára (v. egész éjszakára) a hűtőbe, hogy kellően megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.

Tálalás előtt vegyük ki a süteményt a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.


2 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek a színei! Gondolom az ízére sem lehet panasz :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A férjem szerint "fura egy színe van" :) viszont falta egyik szeletet a másik után!

      Törlés