2016. október 29., szombat

Szőlős-birsalmás pite Tante Fanny leveles tésztával.




Az előnyújtott leveles tészta igencsak megkönnyíti a háziasszonyok dolgát, köztük természetesen az enyémet is. Tudom, hogy most sokan azt gondolják, és vallják, hogy a saját készítésű tésztánál nincs finomabb, de én ezt nem így látom. Egy jó minőségű leveles tésztával mint a Tante Fanny, bizony éppen olyan finom süteményt készíthetünk, sőt...... Mivel nem volt sem kedvem, sem pedig időm nagyobb sütkérezésre, így éppen jól jött hogy kéznél volt az előnyújtott leveles tészta. Először megszórtam cukros-dió keverékével, majd rápakoltam az előfőzött birsalmát és a szőlőszemeket, végül pedig ráreszeltem a marcipánt. Ezután már csak arra kellett várni, hogy készre süljön. Bő fél óra múlva pedig már kínálhattam is a ropogós sült tésztát a gyümölcsös-diós töltelékkel, és a rákaramellizálódott marcipánnal a tetején.





Hozzávalók:

1 cs Tante Fanny leveles tészta
1 fürt fehér szőlő
1 db birsalma (előfőzve)
10 dkg darált dió
2 db babapiskóta (lereszelve)
2 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 mk őrölt fahéj
20 dkg marcipán





A birsalmát hámozzuk meg, majd vágjuk cikkekre, és távolítsuk el a magházat. Ezután vágjuk fel kisebb kockákra, majd cukros-fahéjas-szegfűszeges vízben főzzük pár perc alatt félpuhára.(figyeljünk, nehogy túlfőzzük!!)

A szőlőszemeket vágjuk félbe, és távolítsuk el a magokat. (érdemes nagyobb szemű szőlőt választani)

A darált diót keverjük össze a lereszelt babapiskótával, ízlés szerint porcukorral, vaníliás cukorral, és őrölt fahéjjal.

 A leveles tésztát tekerjük ki, majd a papírral együtt helyezzük rá egy tepsire.

Ezután körbe a szélét kicsit hajtsuk fel, hogy a töltelék ne tudjon majd lefolyni sütés közben.

Először szórjuk meg a diós-cukros keverékkel a tésztát, majd helyezzük rá a szőlőszemeket, és az előfőzött birsalmát úgy, hogy lehetőleg mindenhova kerüljön.

Végül egyenletesen reszeljük rá a marcipánt.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben langyosra hűlni mielőtt tálalnánk.





Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Nagyon finom a ropogós tészta a diós-gyümölcsös töltelékkel és a karamellizálódott marcipánnal a tetején. 


1 megjegyzés:

  1. Köszönöm mindazoknak a jó és hasznos információkat, amelyek mindenkinek megosztottak, nagyon érdekes és nagyon hálás vagyok ezért, és nagyszerű volt enni.
    เว็บท่องเที่ยว

    VálaszTörlés