2015. április 18., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Mustáros karaj sajtmártásban.




Elérkezett a hétvége, így vele együtt a receptajánló is. Volt a hűtőben pár szép szelet karaj, így abból kellett kihozni valami egyszerű, ám finom fogást. Végül úgy döntöttem, hogy a befűszerezett hússzeleteket magos mustárral alaposan megkenem, majd az elősütést követően irány a sütő. Végül a puhára párolódott hússzeleteket egy finom, fűszeres sajtmártásban sütöttem készre. Tálaláskor rizst kínáltam hússzeletekhez, melyek lehet egy szépségversenyen alul maradnának, na de az ízük..... az valami isteni finom.






 Hozzávalók:

6 szelet sertéskaraj
1 db lila hagyma (nagy)
3 ek magos dijoni mustár
őrölt színes bors
5 dkg vaj
1 dl fehérbor


A hússzeleteket klopfoljuk ki, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és kenjük meg mindkét oldalát a magos mustárral. Ezután hagyjuk legalább egy órát állni, hogy az ízek jól átjárják.

A hagymát vágjuk fel apróra, majd a felhevített vajon kezdjük el üvegesre párolni. Pár perc után helyezzük bele a karajszeleteket, majd pár perc alatt süssük a húst kifehéredésig. (sütés közben többször forgassuk át a hússzeleteket, és úgy süssük pár percig)

Ezután az elősütött hússzeleteket tegyük egy tepsibe egymásmellé, majd öntsük köré a hagymás vajat, és a bort. Ezután alufóliával fedjük le a tepsit.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 45 perc alatt pároljuk puhára.






Sajtmártás hozzávalói:

10 dkg füstölt sajt
7 dkg vaj
3 dkg liszt
3 dl tej (hideg)
őrölt fehér bors
egy csipet szerecsendió

A vajat hevítsük fel, majd szórjuk meg a liszttel, és kevergetve pirítsuk pár pillanatig. (vigyázzunk nehogy a liszt megpiruljon, szép világos színű maradjon!!!)

Ezután állandó keverés mellett, apránként adjuk hozzá a hideg tejet, majd keverjük simára. Közben ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg szerecsendióval.

Ezután adjuk hozzá a reszelt füstölt sajtot, majd kevergetve pár perc alatt sűrítsük be.

A puhára párolt húst vegyük ki a sütőből, majd szedjük ki a szaftból, és tegyük félre.

A visszamaradt szafthoz adjuk hozzá a sajtmártást, majd keverjük alaposan össze. Ezután tegyük vissza a hússzeleteket, majd helyezzük be a sütőbe, és kb. 10 perc alatt süssük készre.

Tálaláskor helyezzük tányérra a sajtmártásos hússzeletet, és ízlés szerinti körettel kínáljuk. Én rizst készítettem, de pl. a krumplipüré is jól illik hozzá.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése