2014. október 19., vasárnap

Mákos piskótarolád almás mascarponekrémmel.




Nincs vasárnap sütemény nélkül, (na nem mintha hétköznap nem sütkéreznék szinte minden nap) viszont sokszor nehéz eldönteni hogy éppen mit is süssek. Ilyenkor előveszem a jól bevált piskóta receptemet, melyet lekvárral, vagy éppen egy finom krémmel töltök meg. Persze azért az örök kedvenc, a gyerekkori emlékeket felidéző (anyu nagyon sokszor sütötte) sárgabarack lekvárral megkent piskótatekercs. A piskótatésztába most kevertem két evőkanál mákot, és mivel valami krémes süteményre vágytunk, így a mascarponekrémbe került némi karamellizált alma is. Így aztán a vasárnapi sütemény nem csak egyszerűen, és gyorsan elkészült, hanem még nagyon finom is. Alma helyett ízlés szerint pedig körtével is készíthetjük, a siker úgy is garantált.







Piskóta hozzávalói (gáztepsihez): 


4 db tojás (közepes)
12,5 dkg porcukor
12,5 dkg liszt
2 ek egész mák
2 ek forró víz
1 tk vaníliaaroma



Tegyük bele egy keverőtálba a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és kezdjük el robotgéppel  habosra keverni. Addig keverjük, hogy legalább háromszorosára nőjön.

Ekkor állandó keverés mellett, adjuk hozzá a vaníliaaromát, az egész mákot, majd kanalanként a forró vizet, és keverjük még 1-2 percig.

Ezután a lisztet szitáljuk a tojásos keverékhez, és keverőlapáttal keverjük óvatosan össze. (SÜTŐPOR NEM KELL BELE!!!)

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd kanalazzuk rá a masszát, és egyenletesen simítsuk el.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-15 perc alatt készre. (én légkeverésnél 150 fokon, 10 percig sütöttem)

A sütőből kivéve borítsuk rá a tésztát egy liszttel vékonyan megszórt sütőpapírra. Ezután óvatosan húzzuk le a forró tésztáról a sütőpapírt, majd takarjuk le egy nyirkos konyharuhával. (a bevizesített konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nyirkos legyen)

Letakarva hagyjuk a tésztát langyosra hűlni, majd vegyük le a konyharuhát, és a sütőpapír segítségével csavarjuk fel. (a tészta nem fogja magába szívni a konyharuhából a nedvességet!!!)







Almás mascarponekrém hozzávalói:

 3-4 db alma
2 ek méz
2 ek kristálycukor
1 tk őrölt fahéj

25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
2 dl habtejszín (v. Hulala)



 Az almákat hámozzuk meg, vágjuk ki a magházat, és vágjuk fel kisebb kockára. 

Egy serpenyőbe öntsük bele a mézet, és a cukrot, majd kevergetve karamellizáljuk pár pillanatig. Ezután adjuk hozzá a felkockázott almát, szórjuk meg az őrölt fahéjjal, és néha megkeverve, pároljuk puhára.

Ezután hűtsük ki egészen, majd villával törjük össze, mielőtt a krémhez adnánk. (ízlés szerint le is turmixolhatjuk, de én jobban szeretem volna, ha kisebb almadarabkák maradnak a krémben)

A mascarponét keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a reszelt citromhéjjal, majd apránként keverjük hozzá a villával összetört, karamellizált almát is.

A habtejszínt (v. Hulalát) verjük kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá az almás mascarponekrémhez.

A teljesen kihűlt tésztát tekerjük ki a sütőpapírból, majd kanalazzuk rá a krém több mint a felét.

Ezután egyenletesen kenjük el egy spatula segítségével, majd óvatosan tekerjük fel a tésztát.

A maradék krémmel vonjuk be a roládot kívülről is, majd tegyük be a hűtőbe, hogy a krém kellően megdermedjen, és az ízek összeérjenek.





Tálalás előtt vegyük ki a roládot a hűtőből, majd éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése