2014. június 6., péntek

Epres-mákos pohárkrém.





Kihasználva hogy még lehet kapni nap érlelte finom, édes epret, délutáni nassolásra egy egyszerű pohárkrém készítettem. Az epret pár perc alatt fűszerekkel ízesítve főztem, majd kissé besűrítettem. Ameddig az eper teljesen kihűlt, megpörköltem a mákot, kikevertem a tejfölös krémet, majd összeállítottam a  pohárkrémet. Ezután rövid időre betettem a hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek, majd amilyen gyorsan elkészült, olyan gyorsan el is fogyott. Mivel éppen egy hosszú hétvége előtt állunk, és az időjárás is igazi nyárias lesz, sütemény helyett készítsük el inkább ezt a finom pohárkrémet. A siker pedig biztosan nem marad majd el, és boldogan kanalazza majd a család apraja, és nagyja.  








Hozzávalók 4 pohárhoz:

25 dkg eper
4 db babapiskóta
2 ek mák
4 dl tejföl
2 cs vaníliás cukor
porcukor (ízlés szerint)
1/2 citrom reszelt héja
2 ek barna cukor
1 mk őrölt fahéj
1 tk étkezési keményítő
2 ek víz







Először az epret készítsük el, mert mielőtt összeállítanánk a pohárkrémet, teljesen ki kell hűteni.

Az epret alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd ízlés szerint daraboljuk fel.

Ezután tegyük bele egy edénybe, majd adjuk hozzá a barna cukrot, egy csomag vaníliás cukrot, az őrölt fahéjat, és a vizet. Forraljuk fel, majd vegyük a lángot kicsire, és főzzük pár percig.

Az étkezési keményítőt keverjük simára egy pici vízzel, majd öntsük hozzá az eperhez, és kevergetve sűrítsük be. Ezután vegyük le a tűzről, majd hűtsük ki egészen.

A mákot tegyük bele egy teflon serpenyőbe, majd kevergetve, pár pillanat alatt pörköljük meg. Ezután rögtön öntsük ki egy tányérra, majd hűtsük ki teljesen. (vigyázzunk nehogy a mák megégjen!!!)

A tejfölt keverjük simára ízlés szerint porcukorral, egy csomag vaníliás cukorral, a citrom reszelt héjával, és a teljesen kihűlt mákkal.

A babapiskótát tördeljük kisebb darabokra.

A poharak aljára kanalazunk a teljesen kihűtött eperből 1-2 kanállal, majd kanalazzunk rá a tejfölös krémből. Ezután rakjuk ki a babapiskótával, majd kanalazzuk rá a maradék tejfölös krémet, és a maradék epret.

Ezután tegyük be kb. fél órára a hűtőbe, hogy a babapiskóta kissé megpuhuljon, és az ízek összeérjenek.

Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a pohárkrémet a hűtőből, és rögtön kínáljuk.

1 megjegyzés: