2012. november 28., szerda

Sütőtökös-gerslis rizottó.




 A sütőtök és a gersli is a kedvenceim közé tartozik, így most megpróbáltam a kettőt összepárosítani. Az eredmény pedig igencsak finomra sikerült. Rizottót készítettem jó sok kakukkfűvel, és sajt helyett  mascarponéval. Semmi extra nem került bele a fűszerezésnek köszönhetően az íze mégis valami isten finom lett. Jó szottyosra hagytam, igaz kinézetre lehet nem a legszebb látvány, de mint tudjuk az igazi rizottót nem is a szépségéért szeretjük. Bizonyára rizzsel is működne ez a recept, de én most mégis ezt a gerslivel készült változatot ajánlanám, mert egy próbát mindenképpen megér.(persze csakis annak aki szereti a sütőtököt többféleképpen elkészíteni, és nem csak az egyszerű sült változatát)






Hozzávalók:

20 dkg sütőtök (felkockázva)
10 dkg gersli (árpagyöngy)
10 dkg mascarpone
1 kisebb vöröshagyma
4 dl víz
1 db zöldségleveskocka
őrölt fehér bors
kakukkfű
2 ek olívaolaj
2-3 dkg vaj


A felkockázott sütőtököt főzzük 10-15 perc alatt puhára, majd szűrjük le és hagyjuk kihűlni.

A hagymát vágjuk fel apróra, majd az olajon állandó keverés mellett kissé pirítsuk meg. Ezután adjuk hozzá a gerslit (árpagyöngyöt) és keverjük össze. 1-2 perc kevergetés után öntsük fel a vízzel, majd adjuk hozzá a leveskockát, ízlés szerint sót, őrölt borsot, és kakukkfüvet. Alacsony hőfokon, félig lefedve, többször megkeverve főzzük kb. 20-25 percig.

A megfőtt sütőtöknek a felét villával nyomkodjuk össze, majd keverjük hozzá a mascarponét. 
Ezután keverjük hozzá a gerslihez, majd állandó keverés mellett főzzük ízlés szerinti állagúra. (én jó szottyosra hagytam) Végül adjuk hozzá a vajat és keverjük alaposan össze.( a vajtól még simább, selymesebb lesz a rizottó)

A készre főtt tökös-gerslihez ezután adjuk hozzá a megmaradt sütőtököt, majd óvatosan keverjük össze.

Az elkészült rizottót rögtön tálaljuk.

5 megjegyzés:

  1. Gizike, sajnos a hétvége óta nem volt alkalmam kommentálni nálad és másnál is. Már mult hét óta, a szememmel volt baj, alig látok a jobb szememböl valamit is tökéletesen...és azóta is a szemorvos és specialista orvosnál jártam ezen a héten. Még a postomat sem ujitottam meg a blogomon, csak tegnap.

    Nagyon guszta és finom a sült tökös rizottód, amit én is egy éve készitettem és fenn tettem a blogomra, de a tiéd nagyon különleges az árpagyöngyel és a mascarponéval. Én nekem csak egy receptem van a mascarponé, és a sült tökkel, ami pedig egy püré a vaj és mascarponével készitve, de a rizotto még finomabb. Gyönyörü fotókat is készitettél. Puszillak

    VálaszTörlés
  2. Ez mennyei lehet! Sosem ettem még ilyet...

    VálaszTörlés
  3. Istenem, mennyire kívánatos! Most úgy belekanalaznék...Nem tudom hogyan készíted ezeket a tiszta világos fotókat? Nálunk már egy jó pár napja reggeltől estig vastag köd van, olyan depressziós idő.

    VálaszTörlés
  4. nagyon tetszik ez a recepted is, és a mascarponén kívül minden van itthon hozzá, szívesen kipróbálnám..mondjuk holnap:)

    VálaszTörlés