Elérkezett a szilvalekvár főzés ideje, és igaz idén a tavaszi hidegnek köszönhetően kevesebb szilva termett, de így is sikerült azért jó pár üveg lekvárt főzni. Egy adag készült cukormentesen, és az ízlésemnek megfelelően ízesítve..... mondhatom a fűszereknek köszönhetően nagyon, de nagyon finom. Én eritrittel ízesítettem, de ízlés szerint másfajta édesítőt is használhatunk, vagy éppen el is hagyhatjuk.
Hozzávalók:
2 kg szilva (kimagozva)
30 dkg eritrit
1 tk őrölt fahéj
5 db szegfűszeg
2 db szegfűbors
1 cm-es szerecsendió virág (el is hagyható)
1 tk vaníliaaroma
1 tk citromsav
1 cs Pektin
1 tk szalicil
A szilvát mossuk meg, magozzuk ki, daraboljuk fel, majd botmixerrel pépesítsük. (ízlés szerint kisebb szilvadarabokat is hagyhatunk benne)
Ezután adjuk hozzá a fűszereket, és a vaníliaaromát.
A Pektint keverjük össze az eritrittel, majd azt is adjuk a pépesített szilvához, és keverjük alaposan össze.
Ezután tegyük fel a tűzre, majd melegítsük forráspontig, és közben többször keverjük át.
Amikor elkezd forrni, akkor állandó kevergetés mellett főzzük 5 percig, majd zárjuk el a gázt, keverjük hozzá a citromsavat, és a szalicilt.
Ezután töltsük üvegekbe, zárjuk le a kupakkal, majd állítsuk pár percre fejtetőre az üvegeket.
Pár perc után fordítsuk vissza az üvegeket, majd így hagyjuk teljesen kihűlni a lekvárt.
A fűszerektől a lekvár nagyon finom ízű lesz. Felhasználhatjuk pl. süteményekbe, palacsintába, kenyérre vagy kalácsra kenve...... de csak így magában is elkanalazgathatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése