2025. július 11., péntek

Hatlapos.

 


Az egyik kedvenc süteményünk a Hatlapos, melyet van amikor kakaós, és van amikor vaníliás krémmel töltök meg. Most éppen a kakaós krémre esett a választásom.... Sokan úgy gondolják, hogy a lapok megsütése sok időt vesz igénybe, és kissé macerás, de állítom ez nincs így. Ameddig az egyik lap sül, addig előkészítem a következőt, és felváltva már mehet is a sütőbe. A főzött krém elkészítése sem bonyolult, így bátran nekifoghatunk a sütésnek. Érdemes előző nap elkészíteni, hogy a lapok kellően felpuhuljanak, és az ízek összeérjenek.

 


Hozzávalók a tésztalapokhoz:

50 dkg liszt
 
30 dkg vaj (v. margarin)
 
2 egész tojás (nagy)
 
20 dkg porcukor
 
1 dl tej
 
1/2 cs sütőpor
 
csipet só
 
 
A liszthez adjuk hozzá a sütőport és egy csipet sót, majd keverjük össze.
 
Ezután adjuk hozzá a felkockázott vajat, majd kezdjük el összemorzsolni.
 
Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a porcukrot, majd szintén morzsoljuk össze.
 
Ezután adjuk hozzá az egész tojásokat és a fele mennyiségű tejet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Gyúrás közben ha szükséges, öntsük hozzá a maradék tejet is, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. (nem kell a tejet egyszerre beleönteni, mert a liszt minőségétől is függ hogy kell-e bele mind)
 
Ezután osszuk el 6 egyforma részre a tésztát, majd egyesével egy 22x32 cm-es tepsi hátlapján süssük szép világos zsemleszínűre.
 
Én sütőpapíron nyújtottam ki, majd a papírral együtt helyeztem a tepsi hátlapjára, és villával több helyen megböködtem, hogy sütés közben ne púposodjon fel. (Én két sütőpapírral dolgoztam, és ameddig az egyik tészta sült, addig a másikat kinyújtottam, előkészítettem a sütéshez)  

A lapokat légkeverésnél 170 fokon, kb. 10 percig sütöttem, majd a sütőből kivéve könnyedén lehúztam a tepsiről, és már tettem is rá a következő lapot. Így nem kellett várni sütés közben, mert folyamatosan haladtam vele.)
 
A kisült lapokat hűtsük ki mielőtt összeállítanánk a süteményt.



 
Krém hozzávalói:

7,5 dl tej
 
20 dkg cukor
 
10 dkg liszt
 
3 ek holland kakaó (cukrozatlan)
 
25 dkg vaj
 
2 cs vaníliás cukor


A lisztet keverjük simára egy kevés tejjel, majd keverjük hozzá a vaníliás cukrot, a kakaót, és a maradék tejet is. (arra figyeljünk, hogy csomómentes legyen)

Ezután tegyük fel a tűzre, és állandó kevergetés mellett főzzük sűrűre, majd hűtsük ki mielőtt a vajas krémhez kevernénk. (hűtés közben többször keverjük át)
 
A porcukorhoz adjuk hozzá a felkockázott, puha vajat, majd keverjük habosra.
 
Ezután apránként adagoljuk hozzá a kihűlt pépet, és addig keverjük, hogy egy sima krémet kapjunk.
 
Helyezzünk egy tésztalapot egy nagyobb tálcára, vagy tepsire, majd kenjük meg a krémmel..... ezt addig folytassuk míg elfogynak a lapok, és a krém is.
 
A legfelső lapot már ne kenjük meg krémmel, csak porcukorral szórjuk meg.
 
Ezután az elkészült süteményt legalább egy éjszakára tegyük hűvös helyre, hogy a lapok kellően felpuhuljanak, és az ízek jól összeérjenek.


 

Tálalás előtt a süteményt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. A főzött krém nagyon finom, melytől a lapok jól felpuhulnak. Nálunk nagy kedvenc, és nem is olyan macerás megsütni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése