2023. május 22., hétfő

Köménymagos tojásleves.

 


Nem is emlékszem már mikor főztem utoljára tojáslevest, pedig volt idő amikor gyakran az asztalra került. Az igen egyszerű levesek közé sorolnám, mert a hozzávalók szerintem minden konyhában megtalálhatók, és bő fél óra alatt elkészíthető. Tojást pedig annak függvényében használhatunk hozzá, hogy milyen sűrű levest szeretnénk tálalni. A felvert tojás mellett én mindig főzök bele egész tojást is, és mivel kissé savanykásan szeretem, így az ecetet sem hagyom ki, de ez már ízlés dolga, mert ecet nélkül is finom. Tálaláskor még kínálhatunk hozzá pirított kenyér vagy zsemlekockákat, de én most attól is eltekintettem, és csak így magában kanalaztuk a finom, és sűrű levest.



Hozzávalók:

6 db tojás

1 ek liszt (pl. tönkölybúza finomliszt)

2 tk ételízesítő

só (ízlés szerint)

2 tk egész köménymag

2 tk pirospaprika

1-2 tk ételecet

2 ek étolaj

kb. 1 l víz

 

 Az olajat hevítsük fel, adjuk hozzá a lisztet, majd az egész köménymagot is, és kevergetve pirítsuk zsemleszínűre a lisztet. (ekkor már a köménymag is kellően megpirul és elkezd pattogni)

Amikor már zsemleszínűre pirult a liszt, vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a pirospaprikát, majd öntsük fel a vízzel.

Ezután tegyük vissza a tűzre, adjuk hozzá az ételízesítőt, ízlés szerint sózzuk, forraljuk fel, majd a hőfokot mérsékelve főzzük kb. 15 percig. Közben ízlés szerint ízesítsük az ecettel. (Én kissé savanykásan szeretem, így apránként, közben kóstolgatva, több ecetet adtam hozzá.)

Három tojást üssünk fel egy tányérba, majd villával verjük fel. 

Ezután állandó keverés mellett csorgassuk a forrásban lévő levesbe, majd óvatosan üssük bele az egész tojásokat is.

Ezután főzzük pár percig, hogy az egész tojások megfőjenek, de közben már ne keverjük meg, hogy a tojások egészben maradjanak.


 

Tálaláskor merjük a levest tányérba, tegyük bele egészben főtt tojást is, majd ízlés szerint szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, és úgy kínáljuk. Ízlés szerint kínálhatunk hozzá még pirított kenyér vagy zsemlekockákat is.


5 megjegyzés:

  1. De finom tartalmas levest főztél! A színe is nagyon szép 😊.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm Katikám! Régen sokszor főztem, aztán egyre ritkábban, de most kezdem elővenni az ilyen egyszerű és finom recepteket.

      Törlés
  2. Nagyon guszta! Szegény férjemnek volt a kedvenc levese pirított kenyérkockával. Azóta is főztem már bár én csak kenyér nélkül eszem és mondanom sem kell fájószívvel kanalaztam a levest. Nagyon nehéz ez!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, nagyon köszönöm! Nagyon szomorú hogy a kedves férjednek már nem tudod megfőzni... elhiszem hogy fájó szívvel kanalaztad, és már csak az emlékek maradtak. Sokszor gondolok Rád, és bevallom nem is tudom én hogyan élném meg ezt a szomorú állapotot. Tudom hogy nagyon nehéz lehet megélni, és feldolgozni biztosan lehetetlen. :( Vigyázz magadra nagyon!

      Törlés
  3. Hasonlóan készítem, nagyon szeretjük és igen, nálam is egész tojásokkal - fejenként egy. :-)) Mi kenyeret nem eszünk hozzá, csipetkét szoktam tenni bele.

    VálaszTörlés