2023. február 25., szombat

Kókuszos-csokis keksz.

 

 

A kekszes doboz a téli időszakban pikk-pakk kiürül, így mindig valami új ízzel készülő keksszel próbálom meg feltölteni. (További kekszreceptek erre a linkre kattintva találhatóak.)  Ezt a receptet Katalinnál a "Katalin-konyhája" blogban láttam meg, és rögtön el is döntöttem hogy megfogom sütni. Az idő most érkezett el, és a keksz el is készült. Az íze finom kókuszos, melyhez remekül illenek a kekszben megbújó roppanós csokoládé darabkák. Sütés előtt, mivel éppen volt maradék kristálycukorral összekevert dió, így én azzal szórtam meg, de a kristálycukorral való szórás is elegendő.


 

Hozzávalók kb. 25 db kekszhez:

25 dkg liszt

10 dkg kókuszreszelék

15 dkg kristálycukor

12,5 dkg vaj

1/2 cs sütőpor

1 cs vaníliás cukor

1 db tojás (nagy)

csipet só

5 dkg csokoládé

2 ek kristálycukor a szóráshoz



A csokoládét vágjuk össze kisebb darabokra.

A lisztet keverjük össze a sütőporral, a kókuszreszelékkel, és egy csipet sóval.

A puha vajat keverjük simára a kristálycukorral és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá az egész tojást is.

Ezután a vajas-cukros keverékhez adjuk hozzá a lisztes keveréket, és keverjük össze, majd keverjük hozzá az előzőleg apróra vágott csokoládét is. Ezután hideg helyen pihentessük harminc percig, mielőtt megformáznánk.

A masszából formázzunk diónyi golyókat, majd helyezzük egymástól kicsit távolabb, sütőpapírral bélelt tepsire.

Ezután kicsit lapogassuk el, majd szórjuk meg ízlés szerint kristálycukorral. (Én darált dióval összekevert kristálycukorral szórtam meg)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőfokon süssük kb.15 perc alatt készre a kekszeket. (Én légkeverésnél 170 fokon, 14 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a tepsin hagyjuk teljesen kihűlni.



A kihűlt keksz nagyon finom, jól érződik rajta a kókuszos íz, és jól illik hozzá a ropogós csokoládé darabkák. Kekszes vagy papír dobozban, jó pár napig tárolhatjuk anélkül hogy kiszáradna.


2 megjegyzés:

  1. Örülök hogy megsütötted, és hogy ízlik! Nagyon szépek lettek, szebbek mint az enyémek 😊.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Neked ezt a finom kekszreceptet. A férjemnek nagyon ízlett, így rendszeresen megfogom sütni. A Tieid is szépek.... lehet én dundibbra hagytam őket. A cukormentes változata is hamarosan elkészül.

      Törlés