2023. február 11., szombat

Olasz karneváli sütemény cukormentesen. (Castagnole fritte)

 


Erre a hétvégére egy olasz karneváli süteményt sütöttem, melynek a tésztája teljesen eltér a mi fánkjainktól, annak ellenére hogy olajban kell kisütni, viszont nagyon finom.  A Mindmegette.hu oldalon találtam a receptet, amely búza finomliszttel készült... nagyon megtetszett és gondoltam átalakítom és teljes kiőrlésű liszttel, és cukor helyett eritrittel sütöm meg. Én rumot is adtam hozzá, hogy még könnyedebb legyen a tészta, a reszelt citromhéjtól pedig finom íze lett a süteménynek. Tálalhatjuk egyszerűen csak poreritrittel megszórva, de jól illik hozzá pl. a diabetikus lekvár, vagy éppen a mogyorókrém is.

 


Hozzávalók:

7 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

7 dkg tönkölybúza finomliszt

 3 dkg vaj

4 dkg eritrit

2 db tojás (nagy)

1 tk vaníliaaroma

2 tk rum

1 tk sütőpor (púpozott)

csipet só

1/2 citrom reszelt héja

kb. 5 dl Vénusz étolaj a sütéshez

 


 A puha vajat keverjük simára az eritrittel, majd egyesével keverjük hozzá az egész tojásokat, a rumot, és a vaníliaaromát is. (a rumot el is hagyhatjuk)

Egy tálba tegyük bele a kétféle lisztet, adjuk hozzá a sütőport, a csipet sót, a reszelt citromhéjat, majd keverjük össze.

Ezután adjuk hozzá a vajas-tojásos keveréket, majd alaposan keverjük össze úgy, hogy egy sima állagú masszát kapjunk. 

Az olajat hevítsük fel, majd egy fagyiskanálal adagoljunk bele a tésztából, de arra figyeljünk hogy sütés közben a tészta nőni fog. (pl. teáskanállal is beleszaggathatjuk az olajba a tésztát)

Ezután többször átforgatva, pár perc alatt süssük szép aranybarnára, majd szedjük papírtörlőre, és tálalásig tartsuk melegen.

 


Tálaláskor ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd úgy kínáljuk. (pl. lekvárt vagy mogyorókrémet is kínálhatunk hozzá) A tészta kissé tömörebb, hasonló a vajas piskótához, de nagyon finom. Jól érződik pl. a citromhéj íze.




4 megjegyzés:

  1. Micsoda különleges érdekességet hoztál, felpiszkálta az én fantáziámat is. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Először azt gondoltam hogy hasonló lesz a mi fánktésztánkhoz, de nem olyan könnyű.... hasonló a vajas piskótához, de nagyon finom.Mi lekvárral és mogyorókrémmel ettük. :)

      Törlés
  2. Gyönyörűek lettek, és gondolom ugyanolyan finomak is! Elvégre tart még a farsang, együnk minél több fánkfélét 😋. De persze nem csak most, hanem egész évben megtehetjük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm Katikám, nagyon finom volt. Év közben ritkán sütök fánkot, pedig nincs az kőbe vésve hogy csak farsang idején lehet sütni.

      Törlés