2021. december 5., vasárnap

Marlenka.

 


Marlenka az egyik legfinomabb krémes sütemények egyike, így advent második vasárnapjára nem is készülhetett volna más. Annak ellenére hogy nagyon finom, és igencsak szeretjük, valamiért mégis elég ritkán sütöm meg. Eddig is magam készítettem hozzá a karamellt zsíros tej, és cukor hozzáadásával, mely igen egyszerű művelet, viszont elégé időigényes. (ez a Marlenka recept erre a linkre kattintva található) A karamellt természetesen most is én készítettem, csak egy sokkal egyszerűbb, ám ugyanolyan finom változatban. Az összegyúrt tésztából pl. most nem hat, hanem csak öt lapot sütöttem, így a tésztalapok is kicsit vastagabbak lettek. Az elkészült sütemény pedig nagyon, de nagyon finom, olyan abbahagyhatatlan....


Meghitt, békés, második Advent vasárnapot kívánok Mindenkinek!



A házi karamell készítésével kezdjük, mert annak teljesen ki kell hűlni mielőtt a krémhez kevernénk. (az egész karamell készítés pedig nem tart kb. 20 percnél tovább)


Karamell hozzávalói:

20 dkg kristálycukor (v. barna cukor)

10 dkg vaj

1,2 dl habtejszín (v. Hulala)


A cukrot tegyük egy serpenyőbe, majd kevergetve olvasszuk fel. (Én mindig kevergetem, és úgy olvasztom fel.)

Amikor felolvadt és szép világos színt kapott, vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a felkockázott, szobahőmérsékletű vajat, és keverjük össze.

Ezután adjuk hozzá a tejszínt, tegyük vissza a tűzre, és addig keverjük míg teljesen csomómentes lesz, majd kevergetve főzzük pár percig, hogy még folyós, de egy sűrűbb állagot kapjon. (amikor a tejszínt hozzáöntjük, kicsit összekapja és keményebb csomók lesznek benne, de ez a további főzés közben teljesen feloldódik majd)

Az elkészült karamellt hűtsük ki teljesen mielőtt a krémhez kevernénk. (hűlés közben még sűrűsödni fog)

Én pl. előző nap elkészítettem, de mivel állás közben nagyon besűrűsödött, szinte kemény volt, így pár pillanatra, hogy ne melegedjen fel, betettem a mikróba, majd alaposan átkevertem, mielőtt a krémhez kevertem volna.




Tészta hozzávalói 5 laphoz:

45 dkg liszt
15 dkg porcukor
3 ek méz
10 dkg Rama margarin
2 db tojás
1 púpos ek szódabikarbóna
1/2 ek 20%-os ecet


Egy fém tálba tegyük bele a margarint, a mézet, a porcukrot, és a kissé felvert egész tojásokat, majd vízgőz fölött, állandó kevergetés mellett olvasszuk fel. 
Amikor teljesen folyós, akkor vegyük le a tűzről és hűtsük ki, hogy éppen csak langyos legyen.

A szódabikarbónát keverjük össze az ecettel, majd keverjük a langyosra hűlt masszához. Ezután adjuk hozzá a lisztet, majd lisztezett felületen gyúrjuk össze a tésztát. (ha túl lágy lenne akkor még egy kevés lisztet adjunk hozzá)

Az összegyúrt tésztát osszuk el 5 egyenlő részre, majd formázzunk gombócokat. (Én 20x30 cm-es lapokat nyújtottam.)
 
Ezután egyesével enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki, majd helyezzük a tepsi hátoldalára. (Én egyszerre két sütőpapíron nyújtom ki, majd egymásután felváltva sütöm készre a lapokat. A megsült lapot leveszem a tepsiről, a másikat pedig ráhúzom, majd irány a sütő.)

Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 8-10 perc (ez sütőfüggő) alatt süssük meg a tésztalapokat. (úgy süssük meg a lapokat, mint a mézes krémeshez)

A sütőből kivéve, egy spatulával alányúlva, lazítsuk fel a papírról a tésztát, majd óvatosan húzzuk át egy tálcára, és hagyjuk teljesen kihűlni.(mindegyik tésztalappal így járjunk el)



Krém hozzávalói:

2 cs vaníliás pudingpor
 6 dl tej
25 dkg Rama margarin
5 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
15 dkg darált dió
az előzőleg elkészített karamell

 rum a lapok lekenéséhez (el is hagyható!!!)



A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd keverjük hozzá a maradék tejhez. 
 
Ezután állandó kevergetés mellett, főzzük pár perc alatt sűrűre, majd hűtsük ki teljesen mielőtt a krémhez kevernénk. (Én kevergetve hűtöm ki, így biztosan nem lesznek apró csomók a krémbe.)

A margarinhoz adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára.
 
Ezután adjunk hozzá 2-3 kanál teljesen kihűlt pudingot, majd robotgéppel kezdjük el kikeverni. Amikor már kezd krémes állagú lenne, apránként adagoljuk hozzá a maradék pudingot, és addig keverjük, míg jó krémes állagú nem lesz.

Amikor már kellően krémes a massza, apránként keverjük hozzá a teljesen kihűlt karamellt.
 
Ezután kanalanként adjuk hozzá a darált diót, majd keverjük jó habosra. (Én pl. a diót először a sütőben kicsit megpörköltem, majd kihűtöttem, és úgy daráltam le. Így sokkal finomabb ízt kaptam.)




 
 
Sütemény összeállítása:


A tepsit amelyiknek a hátoldalán sütöttük a lapokat, béleljük ki sütőpapírral.
 
Ezután helyezzünk bele egy teljesen kihűlt tésztalapot, majd kenjük le vékonyan rummal, és egyenletesen kenjük rá a krémet, majd fedjük be a következő tésztalappal. (ekkor óvatosan a tenyerünkkel nyomkodjuk le egy kicsit a ráhelyezett lapot)
 
A maradék tésztalapokkal, és a krémmel szintén így járjunk el.

A sütemény tetejére helyezett ötödik tésztalapot csak vékonyan kenjük meg a krémmel, majd szórjuk meg ízlés szerint darált dióval.

Ezután hűvös helyen hagyjuk egy napig állni, hogy a tésztalapok megpuhuljanak, és az ízek kellően összeérjenek.

Tálalás előtt éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. Hűvös helyen több napig tárolhatjuk, így az ízek még jobban összeérnek, és a sütemény még finomabb lesz.
 
 

6 megjegyzés:

  1. Olyan finomságokat hozol mindig hogy megkívánom annyira guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm! Olyan régen készültem már megsütni, és ez a karamell gyorsan el is készül. A férjem nagyon szereti. :)

      Törlés
  2. Nagyon szépek lettek a Marlenka szeleteid! Finom sütemény, most szívesen ennék belőle, amnyira kínálja magát. Én csak egyszer sütöttem idáig, fent is van a blogomon. Nagyon ízlett, de úgy emlékszem eléggé időigényes volt, talán ezért is nem ismételtem meg eddig. De a tiedet most látva kedvet kaptam hozzá 😊.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm! Kissé időigényes én is ezért sütöm ritkán, de ezzel a karamell készítéssel azért lerövidült az idő, és a sütemény nagyon finom. Mi is nagyon szeretjük, igaz ebből most én nem ettem, nagyon magas a cukrom. :(

      Törlés
    2. Nagyon sajnálom kedves Éva, akkor most jól meg kell gondolnod, hogy miket süss és egyél. Nem tudom ebből hogy sikerül kigyógyulni, de jobbulást kívánok!

      Törlés
    3. Kedves Katalin, nagyon köszönöm. Sajnos ebből nem lehet teljesen kigyógyulni, csak szigorú diétával, és gyógyszerrel kordában tartani.Megpróbálok mindent megtenni hogy elég legyen a gyógyszeres kezelés.... meg kell tanulnom hogy milyen süteményeket, ételek szabad enni és mit nem.:(

      Törlés