2021. december 12., vasárnap

Áfonyás-csokoládés keksz.

 


 Advent harmadik vasárnapjához érkeztünk, az adventi koszorún már meggyújtottuk a harmadik gyertyát..... szép lassan közeledik a karácsony. A háziasszonyok fejében gondolom már összeállt az ünnepi menü, elkészültek a mézes és aprósütemények, és készülnek a mákos és diós bejglik is. A gyerekek pedig egyre izgatottabbak, hogy milyen ajándék kerül majd a karácsonyfa alá. Én most egy igen egyszerű, és finom kekszet sütöttem, melybe a csokoládé mellett aszalt áfonya került. A kóstolás után a kekszes doboz is megtelt, de ha azt szeretnénk hogy az ünnepekre is maradjon belőle, érdemes rögtön dupla adaggal kezdeni, mert nagyon eteti magát. Az aszalt áfonyát pedig ízlés szerint bármilyen más aszalt gyümölcsre cserélhetjük..... pl. sárgabarackra, mazsolára, szilvára.....

 

Meghitt, békés, Advent harmadik vasárnapot kívánok Mindenkinek!

 

 


 

Hozzávalók kb. 38 db kekszhez:

 

17 dkg vaj

18 dkg porcukor

18 dkg kristálycukor (v. barna cukor)

1 cs vaníliás cukor

2 db tojás (nagy)

35 dkg liszt

2 tk szódabikarbóna

1 nagy csipet só

 10 dkg aszalt áfonya

10 dkg tejcsokoládé (nálam 36%-os)

 



A lisztet keverjük össze a szódabikarbónával és egy nagy csipet sóval, majd adjuk hozzá a puha vajat, és kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá az összes cukrot és keverjük össze, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.

Ezután adjuk hozzá az áfonyát, és az apróra vágott csokoládét, alaposan gyúrjuk bele a tésztába, majd tegyük rá egy nagyobb folpack fóliára, csomagoljuk be. (ekkor a tészta még elégé lágy)

Ezután tegyük be pár órára, vagy egy egész éjszakára a hűtőbe, hogy a tészta kellően megdermedjen, és könnyen formázható legyen. (Én este gyúrtam össze, majd a másnapi sütésig a hűtőben pihent)

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd a hűtőből kivett tésztából formázzunk diónyi golyókat, és tegyük a sütőpapírra egymástól távolabb, mert sütés közben el fog terülni a tészta, és meg fog nőni a keksz.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőfokon kb. 10-12 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 10 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni, mert melegen még elégé lágyak a kekszek.

Amikor a kekszek kihűltek, tegyük a kekszes dobozba, és úgy tároljuk.

 

2 megjegyzés:

  1. Ez a keksz is finom lesz karácsonykor! Nagyon szép a dobozod is 😊.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A férjem nem győzi enni, olyan finom.... karácsonyra újabb adagot kell hogy süssek. A dobozt ajándékba kaptam pár éve a Sütnijó.hu oldaltól, és nagyon megörültem neki, mert szerintem is nagyon szép.

      Törlés