2021. október 1., péntek

Vadas marhaszelet zsemlegombóccal.

 


Nagy kedvencünk a vadas, amely marhahússal a legfinomabb, de én szívesen készítem pl. sertéshússal is. Mivel egy szép, nagyobb darab marhacombot sikerült vásárolni, így nem is volt kérdés számomra hogy vadas is készül belőle. A hússzeleteket vannak aki először lisztbe forgatják, majd kérget sütnek rá és utána főzik puhára, de én egyszerűen csak a zöldségekkel együtt főzöm puhára, mint ahogy azt az Édesanyámtól  láttam. Az elkészült vadashoz készíthetünk pl. forrázott gombócot, zsemlegombócot, de kifőtt tésztával is tálalhatjuk. Én most úgy gondoltam hogy ehhez a finom marhavadashoz a zsemlegombóc illik a legjobban, így azzal tálaltam. 



Hozzávalók:

8 szelet marhacomb (v. rostélyos)
3-4 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
1 nagy vöröshagyma
só (ízlés szerint)
5-6 szem egész fekete bors
3-4 borókabogyó
2 db babérlevél
1 tk tárkonyecet
3-4 ek liszt
1 tk pirospaprika
3-4 ek olaj
3 dl tejföl
1 ek mustár
2 ek kristálycukor



A vastagabb hússzeleteket tegyük egy edénybe, majd adjuk hozzá a felkarikázott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, és a vékonyra szeletelt vöröshagymát. 

Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd ízlés szerint sózzuk, és fűszerezzük. (Én a babérlevél kivételével a fűszereket egy teatojásba teszem, majd így kerül a főzővízbe.) 

Ezután forraljuk fel, majd vegyük kisebbre a lángot, és főzzük puhára a húst és a zöldségeket. (amikor puhára főtt, és csak másnap szeretnénk befejezni, akkor hűtsük ki, és tegyük be a hűtőbe)

 A puhára főtt húst szedjük ki a főzőléből, és tegyük félre. A fűszereket és a babérlevelet szintén szedjük ki a főzőléből. (ha a fűszereket teatojásba tesszük, akkor könnyebb dolgunk van, mert csak ki kell emelni)

A puhára főtt zöldségeket egy kevés főzőlével ezután turmixoljuk le, vagy botmixerrel pépesítsük, majd öntsük vissza a többi főzőléhez. 

Az olajat hevítsük fel, majd szórjuk meg a liszttel, és kevergetve pirítsuk világos zsemleszínűre. Ekkor vegyük le a tűzről, majd keverjük hozzá a pirospaprikát, és hagyjuk langyosra hűlni.

A cukrot állandó keverés mellett karamellizáljuk meg, majd öntsük fel kb. 1 dl vízzel. (amikor a vizet hozzáöntjük hirtelen összekapja, és megkeményedik, de néha megkeverve teljesen feloldódik)

Amikor a rántás már csak langyos, adjuk hozzá a tejfölt, és keverjük simára.

Ezután öntsük hozzá a forrásban lévő zöldséges főzőléhez, majd egy kézi habverővel keverjük simára, főzzük sűrűre. Közben keverjük hozzá a mustárt, és a karamellizált cukrot is.(közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána)

Ezután helyezzük vissza a szószba a hússzeleteket, majd néha óvatosan megkeverve, forraljuk ki, és főzzük tovább még pár percig.

Ízlés szerint citromlével is ízesíthetjük a vadast, de én inkább több tárkonyecetet, és mustárt adok hozzá.



 

Zsemlegombóc hozzávalói 12-13 db-hoz:

2 db zsemle (szikkadt)
20 dkg liszt
1 db tojás (nagy)
1 kk só
őrölt bors (ízlés szerint)
kisebb csokor petrezselyemzöld (apróra vágva)
3 dkg vöröshagyma (apróra vágva)
7 dk vaj
1,5 dl víz



A szikkadt zsemlét vágjuk fel kisebb kockákra, majd tegyük egy tepsire, és a sütőben pár perc alatt pirítsuk meg. Ezután vegyük ki, és hűtsük ki teljesen.

A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután vegyük le a tűzről, majd keverjük hozzá a szintén apróra vágott petrezselyemzöldet.

A tojást keverjük össze a vízzel, ízlés szerint sóval, őrölt borssal, majd adjuk hozzá a kihűlt hagymás keveréket, a pirított zsemlekockát, és a lisztet, majd keverjük alaposan össze, hogy egy formázható masszát kapjunk. (ha túl lágy lenne akkor még egy kevés lisztet, ha túl kemény, akkor egy kevés vizet adjunk hozzá)

Ezután a masszából, vizes kézzel formázzunk kisebb gombócokat.

Egy edénybe forraljunk bőséges mennyiségű vizet, majd helyezzük bele a gombócokat, és kb. 10 perc alatt főzzük készre. (főzés közben a gombócok megnőnek)

Ezután szűrőkanállal szedjük ki  a vízből a gombócokat, majd tegyük egy tálba, locsoljuk meg egy pici olajjal, óvatosan forgassuk meg, majd tálalásig tartsuk melegen.




Tálaláskor helyezzük tányérra a hússzeleteket, kanalazzunk rá bőségesen a mártásból, majd a zsemlegombóccal kínáljuk.


2 megjegyzés:

  1. Huha de jóóóó pont Édesanyám gondolt rá egyik nap ,hogy úgy enne. Ime itt az recept :)Köszönöm :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök hogy sikerült ötletet adni a recepttel, és így Édesanyád kedvében tudsz járni.... A zsemlegombóccal a legfinomabb, de pl. az én Édesanyám mindig forrázott gombócot csinált hozzá.... azt is szerettem nagyon.

      Törlés