2020. szeptember 2., szerda

Lilahagymás-bazsalikomos paradicsom chutney.

 



Többféle paradicsomot is palántáztam idén a kertbe, viszont hosszú ideig csak a zöld paradicsomokkal szemeztem, mert egyszerűen nem akart beérni. Aztán jött egy fordulat, most pedig annyi az érett paradicsom, hogy már nem is tudom mit is kezdjek vele. Imádjuk a paradicsomsalátát, készült már paradicsomlé, paradicsomleves.... de a paradicsom csak nem akar elfogyni. Így aztán úgy döntöttem hogy chutney-t fogok gyártani különböző ízesítéssel.... és az első adag el is készült. Nem bonyolítottam túl a fűszerezést, de így is nagyon finomra sikerült. Jó lesz majd húsok mellé, vagy éppen a frissen kifőzött tésztával összekeverve, és pl. buggyantott tojás kíséretében tálalva.

 

 


 

 Hozzávalók:

 kb. 2 kg paradicsom

2-3 db lilahagyma (nagy)

2 nagy marék friss bazsalikom

só (ízlés szerint)

őrölt színes bors (ízlés szerint)

2 tk pörkölt, őrölt koriander 

4 ek mogyoróolaj

 



 

A koriandert tegyük egy serpenyőbe, majd állandó kevergetés mellett pár pillanat alatt pörköljük meg. Ezután öntsük egy mozsárba, és alaposan morzsoljuk össze.

A lilahagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe, majd vékonyan szeleteljük fel. A bazsalikomot vágjuk fel apróra, vagy turmixoljuk össze.

A paradicsomokon egy éles késsel az alsó felükön csináljunk kis keresztmetszést, majd tegyük pár pillanatra forró vízbe. Ezután tegyük át hideg vízbe (vagy jeges vízbe) majd húzzuk le a héját, és daraboljuk fel. 

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá a vékonyra felszeletelt lilahagymát, majd addig pároljuk hogy jól összeessen, és szép színt kapjon.

Ezután adjuk hozzá a feldarabolt paradicsomot, az apróra vágott bazsalikomot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk rá az előzőleg megpörkölt, összemorzsolt koriandert, és főzzük kb. 20 percig. (közben többször keverjük meg, és ha szükséges ízesítsünk utána)

 Arra figyeljünk hogy ne főzzük túl, inkább kissé darabos maradjon.

Az elkészült chutneyt ízlés szerinti üvegekbe kanalazzuk bele, majd tegyük száraz dunsztba és ott hagyjuk teljesen kihűlni.

Ízlés szerint kínálhatjuk sült húsok mellé, de pl. egyszerűen csak kifőtt tésztával összekeverve, sajttal megszórva is tálalhatjuk. 


1 adag tápanyagtartalma:

Energia: 58 kcal

Fehérje: 1,5 g

Zsír: 2 g

Szénhidrát: 8 g


2 megjegyzés:

  1. Finom lesz majd húsok mellé 😊. Mi is szeretjük a csatnikat, többféle is szokott készülni, amilyen alapanyag éppen van otthon 😁.

    VálaszTörlés
  2. Én is készítettem már többször, de ez most olyan finom hogy csak úgy magában is elkanalazgatom. :)

    VálaszTörlés