2018. május 13., vasárnap

Rizslisztes piskótatekercs rebarbarakrémmel.




Piskótatekercset rendszeresen sütök, de rizsliszttel, és főleg édesítővel készült piskótával eddig még nem próbálkoztam. Egy kedves ismerősöm biztatására a minap aztán elkészült nálam is a rizslisztes, és cukormentes piskótatekercs, melyet éppen olyan egyszerű volt megsütni, és feltekerni, mintha  búzaliszttel készült volna. Mivel a kertben óriásira nőtt a rebarbara, így gondoltam a mascarponekrémet előzőleg pépesre főzött, fahéjjal, citromhéjjal, és mézzel ízesített rebarbarával keverem össze, mely igazán jó ötletnek bizonyult. A pillekönnyű tésztához nagyon jól illett a habkönnyű, enyhén savanykás rebarbarakrém....






 Hozzávalók a piskótatekercshez:

12 dkg rizsliszt
10 dkg eritrit
1 tk vaníliaaroma
4 db tojás (nagy)
2 ek forró víz


Az egész tojásokat az eritrittel, és a vaníliaaromával keverjük jó habosra, majd állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forróvizet, és keverjük még 1-2 percig.

Ezután adjuk hozzá a rizslisztet, majd egy keverőkanállal, óvatosan keverjük, forgassuk össze.

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen kenjük rá a masszát. (kb. 37x33 cm-es gáztepsi)


Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb.15 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 13 percig sütöttem)


Egy nagyobb sütőpapírt enyhén szórjunk meg rizsliszttel, majd a sütőből kivett tésztát, rögtön fordítsuk rá. 

Ezután óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt, majd egy nedves konyharuhával takarjuk le a tésztát. (a konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nedves legyen) 


Amikor a tészta már éppen csak langyos, vegyük le a konyharuhát, és a sütőpapírral együtt tekerjük fel, majd úgy hagyjuk teljesen kihűlni. (Én legalább kétszer ki és fel tekerem, majd hagyom teljesen kihűlni.)




 Rebarbarakrém hozzávalói:

4-5 szál rebarbara
2 ek méz
1 tk őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
25 dkg mascarpone
15 dkg eritrit
1 tk vaníliaaroma
2 dl Hulala (v. habtejszín)


A rebarbara szárról húzzuk le a külső, vékony hártyás részt, majd daraboljuk fel.

A mézet tegyük egy serpenyőbe, majd adjuk hozzá a feldarabolt rebarbarát, szórjuk meg az őrölt fahéjjal, reszeljük rá a citromhéjat, majd pároljuk puhára, pépesre.(Én nem tettem alá vizet, mert a rebarbara engedett annyit, amiben puhára párolódott.)

Ezután vegyük le a tűzről, egy kézi habverővel keverjük simára, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

A mascarponét keverjük simára az eritrittel, és a vaníliaaromával, majd adjuk hozzá a rebarbarapépet, és szintén keverjük simára.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a mascarponekrémhez.
 

A teljesen kihűlt piskótát tekerjük ki, egyenletesen kenjük meg a krém 2/3 részével, majd tekerjük fel.


Ezután a maradék krémmel vonjuk be a tekercset, majd tegyük be 1-2 órára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.




Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a piskótatekercset a hűtőből, majd egy éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


1 adag tápanyagtartalma:

Energia: 180 kcal

Fehérje: 4 g

Zsír: 12 g

Szénhidrát: 17 g



2 megjegyzés:

  1. Ránézésre nagyon finom lehet, de én sajnos csak nézni tudom, mivel idősotthonban élek ahol elkészítésére nincs lehetőség!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon sajnálom hogy nem tudja elkészíteni, mert tényleg finom. Esetleg nincs olyan ismerős aki szívesen megsütné Önnek?

      Törlés