2016. március 24., csütörtök

Zöldfűszeres-sós túrótorta.




A húsvéti sonka mellé nagyon jól illik ez a sós túrótorta, melyet sütés nélkül, egyszerűen csak össze kell állítani, majd pár órára, vagy egész éjszakára betenni a hűtőbe, hogy kellően megdermedjen. A tortaalaphoz ebben az esetben, természetesen sós kekszet, vagy kétszersültet válasszunk. A túró ízlés szerint lehet tehéntúró vagy éppen juhtúró. Ízlés szerint különböző zöldfűszereket tehetünk a túróba, de én most pl. csak egy kisebb csokor, apróra vágott snidlinget kevertem hozzá. Tálalás előtt érdemes egy kicsivel előbb kivenni a hűtőből, majd még hidegen felszeletelni, és úgy kínálni az ünnepi asztalon.






 Kekszes alap hozzávalói 24 cm-es tortaformához:

20 dkg sós keksz (v. kétszersült)
15-20 dkg vaj


A kekszet (v. kétszersültet) morzsoljuk össze, majd adjuk hozzá a felmelegített vajat, és keverjük alaposan össze. (annyi vajat adjunk hozzá, hogy összeálljon a keksz)

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele a vajas-kekszet, és tenyérrel alaposan nyomkodjuk bele.

Ezután tegyük be a hűtőbe kb. 1 órára, hogy teljesen megdermedjen.





 Túrós töltelék hozzávalói:

45 dkg tehéntúró (v. juhtúró)
50 dkg mascarpone
2 ek olívaolaj
2 dl tejföl
1 tk só
őrölt fehér bors (ízlés szerint)
1 kisebb csokor snidling
15 gramm zselatin (por)
1 dl tej


A túrót villával kicsit nyomkodjuk össze, majd adjuk hozzá a mascarponét, az olívaolajat, a tejfölt, ízlés szerint sót és őrölt borsot, majd robotgéppel keverjük alaposan össze.

A snidlinget vágjuk fel apróra, majd szintén keverjük hozzá a túrós masszához. (ízlés szerint más zöldfűszert is keverhetünk hozzá)

A tejet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, és állandó keverés mellett, adjuk hozzá a zselatint. Ezután addig keverjük, még a zselatin teljesen feloldódik, és langyosra hűl.

Ezután a zselatinos tejet öntsük hozzá a túróhoz, majd robotgéppel keverjük alaposan össze. (én szűrőn átszűrtem a zselatint, hogy szép selymes legyen majd a töltelék)





Vegyük ki a hűtőből a kekszes alapot, majd egyenletesen öntsük rá a túrós tölteléket. Ezután tegyük vissza a hűtőbe pár órára (v. egész éjszakára) hogy a töltelék teljesen megdermedjen.





Tálalás előtt vegyük ki a megdermedt tortát a hűtőből, és ízlés szerint díszítsük vékonyra felszeletelt retekkel, és apróra vágott snidlinggel, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk pl. a húsvéti sonka mellé.


4 megjegyzés:

  1. Genial esta torta salada es una exquisitez se ve muy linda ,abrazos y abrazos

    VálaszTörlés
  2. Kellemes ünnepeket kívánok Nektek! Nagyon sok finomságot készítettél már az ünnepekre, már a képektől megéhezek...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Katalin, nagyon köszönöm!
      Én is Kellemes ünnepeket kívánok Neked és kedves Családodnak!

      Törlés