2015. szeptember 28., hétfő

Bazsalikomos gnocchi zelleres paradicsomszósszal.




Gnocchit igen ritkán készítek pedig igazán nem bonyolult, hiszen egy egyszerű krumplis tészta. Ebből a tésztából készülhet pl. szilvás gombóc, vagy éppen mákos nudli is. Most én a a krumplis tésztába egy nagy marék friss bazsalikomot kevertem, majd zelleres paradicsomszósszal nyakon öntve, és reszelt sajttal megszórva tálaltam. Így aztán mint színében, mint pedig az ízében, a tányérunkra varázsoltam egy kis nyarat, ezen a szürke, őszi napon.






 Hozzávalók a gnocchi-hoz:

50 dkg krumpli
kb. 15 dkg liszt (v. amennyit a krumpli felvesz)
1 db tojássárgája
1 mk só
1 marék friss bazsalikom



A krumplit főzzük meg enyhén sós vízben, majd szűrjük le. Ezután krumplinyomón nyomjuk át, és hűtsük ki hogy éppen csak langyos legyen. (villával is összetörhetjük jó pépesre)

Ezután adjuk hozzá a lisztet, a sót, a tojássárgát, és az apróra összevágott bazsalikomot, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ne gyúrjuk sokáig, mert akkor a tészta egyre lágyabb lesz)

Ezután osszuk el négy részre a tésztát, és sodorjunk mindegyikből kb 2 cm magas rudat, majd vágjuk fel kb. 1,5 cm-es darabokra. Ezután egyesével, egy villa segítségével formázzuk meg, majd hagyjuk 15 percet piheni mielőtt kifőznénk.

Egy edénybe tegyünk fel melegedni vizet, majd amikor már forr, óvatosan tegyük bele a gnocchit. Ezután várjuk meg még feljön a víz tetejére, majd főzzük még 1-2 percig. Végül szűrjük le, majd ízlés szerinti szósszal kínáljuk.






Hozzávalók a zelleres paradicsomszószhoz:

50 dkg paradicsom
1 db vöröshagyma
2-3 szál zeller zöld
2 ek ketchup
1 tk cukor
csipet só
2 ek olívaolaj


 A paradicsomot vágjuk fel kisebb darabokra. A vöröshagymát vágjuk fel apróra.

Hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a feldarabolt paradicsomot, sózzuk, szórjuk meg a cukorral, tegyük bele a zeller zöldet, majd  főzzük kb. 20 percig.

Amikor a paradicsom puhára főtt, vegyük ki a zeller zöldet, majd turmixoljuk össze. Ezután szűrjük át egy szitán, hogy a magok ne kerüljenek bele, majd öntsük vissza az edénybe.

Tegyük vissza a tűzre, majd adjuk hozzá a ketchupot, ha szükséges ízesítsünk utána, majd kevergetve főzzük pár percig, hogy kellően besűrűsödjön.





Tálaláskor kanalazzuk a tányérba az elkészült paradicsomszószt, majd rakjunk rá ízlés szerint a bazsalikomos gnocchiból. Ezután reszeljünk rá sajtot, majd úgy kínáljuk.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése