2015. május 26., kedd

Epres szelet.




Végre az esős-hűvös napok után kisütött a nap, és egész kellemes meleg van. Ettől aztán a hangulatom is nagyon jó, így egy finom epres süteményt sütöttem. A tésztája egy vajas piskóta, mely finom szaftos, a krém pedig a Dalmát krémeshez készített krém továbbfejlesztet változata, melybe feldarabolt eper is került. (Dalmát kocka recept itt megtalálható) A nap süt, a madarak énekelnek a fákon, én pedig a teraszon ülve eszem ezt a finom süteményt.







Hozzávalók a tésztához:


20 dkg liszt
3 db tojás (közepes)
18 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 tk vaníliaaroma
2 tk sütőpor
10 dkg tejföl
3 dkg vaj
csipet só



A keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot, a vaníliaaromát, egy csipet sót, az egész tojásokat, és robotgéppel keverjük jó habosra.

A lisztet keverjük össze a sütőporral, és szitáljuk hozzá a cukros-tojásos keverékhez, majd szintén robotgéppel keverjük simára. Ezután állandó keverés közben adjuk hozzá a tejfölt, és a lágy vajat, majd keverjük még kb. 2 percig.

Egy kb. 37x33 cm-es gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük bele a masszát, és egyenletesen simítsuk el.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 15-20 percig. (én légkeverésnél 150 fokon, 15 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen. 

Amikor a tészta már teljesen kihűlt, húzzuk le róla a sütőpapírt, majd vágjuk el két egyforma darabra, és töltsük meg a krémmel.






 Epres krém hozzávalói:

5 dkg vaníliás pudingpor
4 ek cukor
2 cs vaníliás cukor
4 dl tej
10 gramm porzselatin
2 dl Hulala (v. habtejszín)
30 dkg eper



A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd adjuk hozzá a maradék tejet, a porcukrot a vaníliás cukrot, és a porzselatint. 

Ezután tegyük fel a tűzre, majd állandó keverés mellett főzzük sűrűre. (én kézi habverővel kevertem, így főzés közben a zselatint is szépen feloldódott)

Amikor már kellően besűrűsödött, vegyük le a tűzről, majd állandó kevergetés mellett, hűtsük ki egészen. (így szép sima marad a puding, nem lesznek benne kisebb csomócskák)

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd két evőkanálnyit adjunk a kihűlt pudinghoz. Ezután kézi habverővel, keverjük alaposan össze, majd apránként keverjük hozzá a többi tejszínhabot is.

Az epret alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le. Ezután ízlés szerint daraboljuk fel.

Az elkészült habos-pudingos krémhez adjuk hozzá a feldarabolt epret, majd óvatosan keverjük össze.

Az egyik tésztalapot helyezzük rá egy tálcára, majd kanalazzuk rá az epres krémet, és egyenletesen simítsuk el. Ezután helyezzük rá a másik tésztalapot, tenyérrel óvatosan nyomkodjuk le, majd helyezzük be pár órára a hűtőbe, hogy a krém kellően megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.





 Tálalás előtt kb. fél órával vegyük ki a süteményt a hűtőből, majd ízlés szerint szeleteljük fel. Ezután minden szelet tetejére helyezzünk egy félbevágott eperszemet, majd csorgassuk meg olvasztott csokoládéval. Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy a csokoládé teljesen megdermedjen. (pár perc alatt a csokoládé megdermed)

Tálalás előtt vegyük ki a süteményt a hűtőből, majd helyezzük süteményes tányérra és úgy kínáljuk.


6 megjegyzés:

  1. Nagyon szép látvány, és milyen finom lehet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marisz, nagyon köszönöm!! Egyszerű és finom. :) A dalmát krémes töltelékét alakítottam kicsit át.

      Törlés
  2. Borzasztóan néz ki. Soha nem ennék ilyet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zoltán!
      Még szerencse hogy nem Neked sütöttem, így nem is kell megenned!!! (Különben meg, ha ennyire borzasztónak találod a süteményeimet, akkor minek jársz a blogomba nézelődni???? Szerintem senki nem kötelez rá, én meg főleg nem!!! )

      Törlés
  3. Szia Gizi! Van itthon 3kg eprem és recepteket keresgetve akadtam az oldalra, szép gusztusos jó ízlésû. Ami viszont nem tetszik, az az, hogy állandóan felugrik és nagyon nehézkes a recept megtekintése...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Angi! Nagyon köszönöm, és örülök hogy tetszik az oldal. Szomorúan olvasom, hogy csak nehézkesen tudod megnézni a receptet. Sajnos nem tudom hogy mi lehet a felugrálás oka, mert nálam nem ugrál az oldal. Megkértem a barátnőmet, hogy nyisson meg pár receptet, de Ő sem tapasztalta a hibát.

      A recept ugrik fel, vagy egy másik oldal? Kérlek írd meg, hogy utána tudjak nézni, mi lehet a gond.

      Törlés