2015. május 16., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Sonkába tekert spárga zöldfűszeres hagymamártással.



Megkezdődött a spárgaszezon, így erre a hétvégére egy nagyon egyszerűen elkészíthető receptet hoztam. Nem is kell hozzá más mint egy csomag spárga, vékonyra szeletelt fekete erdei sonka, só és őrölt bors. A befűszerezett spárgát tekerjük körbe a sonkaszeletekkel, majd irány a sütő, és kb. fél óra múlva már tálalhatjuk is ezt az egyszerű, ám finom fogást. A spárgához ízlés szerint készíthetünk hollandi mártást, vagy mint én tettem, zöldfűszeres hagymamártást, mert mindkettő jól illik hozzá.





Hozzávalók a spárgához:

24 db zöld spárga
8 szelet sonka
 őrölt fehér bors
olívaolaj


A spárgát hajlítsuk meg, törjük le az alsó fás részét, majd folyó víz alatt alaposan mossuk meg, és csepegtessük le.

Ezután ízlés szerint szórjuk meg sóval, és őrölt fehér borssal, kicsit forgassuk össze, majd hármasával tekerjük körbe a vékonyra szelelt sonkával.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd locsoljuk meg olívaolajjal. Ezután helyezzük egymásmellé a spárgacsomagokat, majd szintén locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal. 

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 perc alatt készre. (én légkeverésnél 150 fokon, 20 percig sütöttem)






Hozzávalók a zöldfűszeres hagymamártáshoz:

2 db vöröshagyma (nagy)
5 dl zöldségalaplé
2 dl édes fehérbor
1 ek petrezselyemzöld
1/2 ek friss kakukkfű
őrölt fehér bors
csipet szerecsendió
1 tk liszt
2 dl főzőtejszín


A hagymát vágjuk fel apróra, majd öntsük fel az alaplével és a borral. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet, és a kakukkfüvet, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg egy csipet szerecsendióval.

Ezután addig főzzük, még a hagyma teljesen megpuhul, és kb. másfél deciliternyi lé marad csak alatta.

Ezután botmixerrel pépesítsük, és egy szűrőn passzírozzuk át, hogy szép sima legyen. 

A lisztet keverjük simára a tejszínnel, majd öntsük hozzá az átpasszírozott hagymához. Ezután tegyük vissza a tűzre, majd állandó kevergetés mellett, pár perc alatt kissé sűrítsük be. (tálalásig fóliával lefedve tartsuk melegen, hogy ne bőrösödjön meg a mártás teteje)

Tálaláskor a sonkába tekert spárgát a zöldfűszeres hagymamártással kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése