2014. július 14., hétfő

Málnakrémleves mentás túrógombóccal.




 Ma az első gondolatom az volt, hogy a leszedett málnából egy finom krémlevest készítek ebédre. Aztán a hűtőben a kezembe akadt egy csomag túró, így tovább gondoltam a málnakrémlevest, és ennek köszönhetően mentás túrógombóc készült levesbetétnek. A túrógombóc már magában is jól illik a gyümölcsleveshez, de az apróra vágott mentával különösen finom. Tálaláskor az éppen csak langyos levest a mentás túrógombóccal kínáltam, és mondhatom igazán nagy sikere volt. Ízlés szerint, vagy éppen kánikula idején pedig érdemes a levest jól lehűtve tálalni.







 Hozzávalók a málnakrémleveshez:

50 dkg málna
4 dl víz
2 dl fehérbor
kristálycukor (ízlés szerint)
1 cs vaníliás cukor
3 db szegfűszeg
1 citrom reszelt héja
1 tk őrölt fahéj
1 dl tejszín


A málnát alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le. Ezután tegyük egy edénybe, majd öntsük fel a vízzel, és a borral. Ízlés szerint adjunk hozzá kristálycukrot, vaníliás cukrot, szegfűszeget, őrölt fahajat, és reszelt citromhéjat, majd főzzük kb. 15 percig. 

Ezután vegyük le a tűzről, majd egy szitán passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek bele a levesbe. 

Átpasszírozás után tegyük vissza a tűzre, majd állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a tejszínt. Kevergetve forraljuk újra fel, majd vegyük le a tűzről, és tálalás előtt hűtsük langyosra.







Mentás túrógombóc hozzávalói:

25 dkg túró
10 dkg búzadara
csipet só
1 db tojás
ízlés szerint menta


A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá a búzadarát, egy csipet sót, az egész tojást, és az apróra összevágott mentát. Ezután keverjük alaposan össze, majd tegyük be legalább egy órára a hűtőbe.

A hűtőből kivett túrós masszából, vizes kézzel formázzunk diónyi gombócokat, majd enyhén sós, forrásban lévő vízben, főzzük puhára. Amikor már feljöttek a gombócok a víz tetejére, és puhára főttek, szedjük ki egy szűrőkanállal, majd hideg vízzel öblítsük le. 

Tálaláskor a langyosra hűtött málnalevest a mentás túrógombóccal kínáljuk.

3 megjegyzés: