2014. július 5., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Cukkinis májpuffancs kaporszósszal.




A cukkini bokrok végre ontják a termést, így a hétvégére egy olyan egyszerű, ám finom receptet hoztam, melyből a zsenge cukkini sem maradhatott ki. A májpuffancsot eddig krumplival készítettem, melyet most cukkinire cseréltem le. A többi hozzávaló ugyanaz maradt, és szintén bő olajban sütöttem ki. Lehet erre sokan felkapják a fejüket, hogy akkor biztosan jól megszívta magát olajjal, de ez közel sincs így. Először arra gondoltam, hogy köretnek krumplipürét készítek, de aztán meglátva a szépen zöldellő kaprot a kertben, inkább a kaporszósz mellett döntöttem. Csalódnom pedig most sem kellett, mert a májpuffancs és a kaporszósz nagyon jól összeillettek. Ízlés szerint még főtt krumplit is kínálhatunk a puffancs és a szósz mellé, de én ettől most eltekintettem.







Hozzávalók a májpuffancshoz:

50 dkg cukkini
5 db csirkemáj (v. sertésmáj)
1 nagy tojás
3 ek kukoricaliszt (v. búzaliszt)
1 csokor petrezselyemzöld
3 gerezd fokhagyma
őrölt bors
szerecsendió
étolaj a sütéshez



A cukkinit kisebb lyukú reszelőn reszeljük le, majd  tegyük egy szűrűbe, hogy lecsepegjen. Ezután alaposan nyomkodjuk ki, hogy az összes leve kifolyjon.

A csirkemájat (v. sertésmájat) botmixerrel pépesítsük, vagy daráljuk le.

A petrezselyemzöldet vágjuk fel apróra. A fokhagymát pucoljuk meg és vágjuk fel nagyon apróra.

Tegyük bele egy tálba az alaposan kinyomkodott cukkinit, adjuk hozzá a májat, az apróra vágott petrezselyemzöldet és a fokhagymát, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg egy csipet szerecsendióval. Ezután keverjük alaposan össze, és ha szükséges akkor még ízesítsünk utána. Végül adjuk hozzá a kukoricalisztet, és az egész tojást, majd szintén keverjük alaposan össze.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd evőkanállal kanalazzunk bele halmokat a masszából. Ezután közepes lángon süssük a puffancsok mindkét oldalát arany barnára. (sütés közben többször fordítsuk át a puffancsokat, hogy egyenletesen, és kellően átsüljenek)

Amikor a májpuffancs készre sült, szedjük ki papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja, majd tálalásig tartsuk melegen.







 Hozzávalók a kaporszószhoz:

1 csokor kapor
2 ek liszt
5 dkg vaj
1 db húsleveskocka
2 dl főzőtejszín
őrölt fehér bors
1/2 citrom leve
cukor (v. édesítőszer)
1 dl tej (v. víz)



A kaprot mossuk meg, majd apróra vágjuk fel. A leveskockát oldjuk fel langyos tejbe (v. vízbe).
Egy serpenyőbe hevítsük fel a vajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott kaprot, és kevergetve pároljuk pár percig. Ezután szórjuk meg a liszttel, és pirítsuk pár pillanatig, majd öntsük fel a tejjel, és a tejszínnel.

Kézi habverővel keverjük simára, és közben ízlés szerint ízesítsük sóval, cukorral, szórjuk meg őrölt borssal, és adjuk hozzá a citromlevet. Ezután állandó keverés mellett, pár perc alatt főzzük ízlés szerinti sűrűségűre. (ha főzés közben nagyon besűrűsödne, akkor öntsünk hozzá még tejet, vagy tejszínt)

Tálaláskor a májpuffancsot a kaporszósszal kínáljuk. Ízlés szerint még főtt krumplit is kínálhatunk mellé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése