2014. február 11., kedd

Vaníliás panna cotta gránátalmával Valentin napra.



A közelgő Valentin napra készíthetünk a kedvesünknek egy sütés nélküli desszertet, mellyel biztosan elbűvöljük majd. Mivel sütni nem kell ezt a panna cottát, így vállalkozó szellemű férfiaknak is a figyelmébe ajánlanám. Az összeállítása roppant egyszerű, és gyorsan elkészülünk vele. Ahhoz hogy kellően megdermedjen a panna cotta, csakis a hűtőben kell több időt eltöltenie. Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, majd ízlés szerint tálaljuk. A kisebb szív formában készült összeállításánál először a gránátalmás rész kerüljön a formába, majd amikor megdermedt, akkor kanalazzuk rá a vaníliás réteget. Tálaláskor így a nagyobb formában készültnek a tetején lesz a vaníliás réteg, még a kisebb formában készült tetején a gránátalmás réteget találjuk majd. Így mindenki saját maga eldöntheti, melyik változatot készíti el.






 Hozzávalók a vaníliás részhez:

4 dl tejszín
2,5 dl tej
2 cs vaníliás cukor
10 dkg porcukor
1 tk vaníliaaroma
20 g porzselatin


A tejszínt a tejjel, a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a vaníliaaromával keverjük össze, majd kevergetve forraljuk fel. Amikor elkezd forrni, vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett, keverjük hozzá a porzselatint. (én kézi habverővel addig kevertem, még a zselatin teljesen feloldódott)

Ezután szűrjük át egy szűrőn, hogy teljesen sima állagú legyen, majd töltsük a formákat 3/4-ig.  Hagyjuk hűlni, majd helyezzük be a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen.






 Hozzávalók a gránátalmás részhez:

1 db gránátalma 
2 dl víz
20 g porzselatin
pár csepp piros ételfesték


A gránátalmát magozzuk ki úgy, hogy a fehér hártyás része ne kerüljön a magok közé. 

A vizet forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről és állandó keverés mellett keverjük hozzá a porzselatint. Addig keverjük, hogy a zselatin teljesen feloldódjon, majd szűrjük át egy szűrőn, hogy teljesen sima állagú legyen.

Ezután keverjük hozzá a pár csepp piros ételfestéket, és a gránátalma magokat, majd hűtsük ki, hogy éppen csak langyos legyen.

A hűtőből vegyük ki a formákat, majd a vaníliás rétegre kanalazzuk rá a gránátalmás keveréket. Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen.






Tálalás előtt a hűtőből kivett panna cottával megtöltött formákat mártsuk bele pár pillanatra forró vízbe, majd egy hirtelen mozdulattal fordítsuk rá a tányérra, és rögtön kínáljuk.


2 megjegyzés: