2014. január 5., vasárnap

Mákos guba sült almával és vaníliasodóval.




Folytatva az ünnepekre készített ételek sorát, ma a szilveszteri mákos guba receptjét hoztam el. Minden évben készül mákos desszert szilveszterre, van hogy a legegyszerűbb mákos guba, van hogy éppen mákos nudli, de a tavaly készült mákos gubafelfújtnak is nagy sikere volt. Idén megint felfújtat terveztem be, csakhogy rábukkantam a "Két cica konyhája"- blogban egy új mákos guba receptre, mely rögtön beindította a fantáziámat. Végigolvasva a receptet, már láttam is magam előtt a finom szaftos gubát, a vaníliasodóval. A receptet a saját ízlésemre formáltam, így a tetejére citromszeletek helyett, én mézes-karamellizált almaszeleteket képzeltem el, és végül azzal készítettem el. Az elkészült mákos guba, a tetején a karamellizált almaszeletekkel, és a vaníliasodóval igen nagy sikert aratott. Annak pedig aki egy finom ebéd utáni desszertre vágyik, csakis ajánlani tudom ezt a remek receptet.







Hozzávalók a mákos gubához:


6 db vajas kifli
15 dkg mák
2 cs vaníliás cukor
cukor (ízlés szerint)
1 cs mazsola (el is hagyható)
reszelt citromhéj
kb. 3 dl tej


Öntet hozzávalói:

 3 tojássárgája
2 dl tejszín
2-3 ek méz
1 tk vaníliaaroma
1 ek vaníliás pudingpor (v. liszt)



A kiflit vágjuk fel kb. egy cm-es karikákra, majd tegyük egymásmellé egy sütőpapírral bélelt tepsire. Ezután helyezzük be a sütőbe, majd pár perc alatt pirítsuk világos színűre.

A mákot daráljuk meg, majd keverjük össze a vaníliás cukorral, a mazsolával, a reszelt citromhéjjal, és ízlés szerinti mennyiségű porcukorral.

A tejet melegítsük fel, majd áztassuk benne pár pillanatig a fele mennyiségű, elősütött kiflikarikát.(vigyázzunk nehogy elázzanak a kiflikarikák!!!!!)

Egy sütőformát kenjünk ki vastagon vajjal, majd tegyük le egy sorba az áztatott kiflikarikákat. Ezután szórjuk meg a mákos keverék felével, majd fedjük be a maradék, szintén meleg tejben megáztatott kiflikarikákkal, és szórjuk meg a maradék mákkal.

Az öntethez keverjük simára a tojássárgákat a mézzel, a vaníliaaromával, a tejszínnel, és a vaníliás pudingporral, majd óvatosan öntsük rá a formában lévő mákos-kifli tetejére.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig. (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)






 Sült alma hozzávalói:

2 db alma
1 ek méz


Az alma csumáját távolítsuk el, majd vékonyan szeleteljük fel.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük egymásmellé az almaszeleteket. Ezután ecset segítségével, kenjük le a szeleteket mézzel.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra.

A sütőből kivéve, helyezzük a sült almaszeleteket az elkészült mákos guba tetejére.






Vaníliasodó hozzávalói:


5 dl tej
2 tojássárgája
1 tk vaníliás pudingpor
1 tk vaníliaaroma
cukor (ízlés szerint)



A tojássárgákat keverjük simára a vaníliaaromával, ízlés szerinti cukorral, a pudingporral, és egy kevés tejjel.

A maradék tejet tegyük fel melegedni, majd amikor már majdnem forr, állandó keverés mellett csorgassuk bele a tojásos-cukros....keveréket. Kevergetve főzzük pár percig, hogy a sodó kellően besűrűsödjön. Ezután vegyük le a tűzről és tálalásig tartsuk melegen.

Tálaláskor kanalazzuk a vaníliasodót a tányérba, majd helyezzünk rá egy szelet mákos gubát és így kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése