2014. január 9., csütörtök

Birsalmás párolt káposzta.



A téli időszakban szívesen készítek a sültek, töltött húsok mellé párolt káposztát. Karácsonykor a sült pulykacomb mellé egyértelmű volt, hogy csakis káposzta jöhet szóba. Almával már többször készítettem, de mivel most volt itthon birsalma, így azt kevertem hozzá. A mézzel karamellizált hagymának, a fehérborban való párolásnak, és a birsalmának köszönhetően pedig a káposzta sokkal, de sokkal finomabb volt. Természetesen almával is elkészíthetjük, bor helyett pedig almalevet, vagy vizet is önthetünk hozzá, a káposzta akkor is nagyon finom lesz.






Hozzávalók:

1 közepes fej káposzta
1-2 db birsalma (nagyságától függ)
1 db vöröshagyma
3-4 ek méz
cukor (ízlés szerint)
2 db babérlevél
1-2 tk köménymag
1,5-2 dl édes fehérbor
1 kk tárkonyecet
2 ek olívaolaj



A káposztát vágjuk vékonyra, majd szórjuk meg egy teáskanál sóval, keverjük alaposan össze, majd hagyjuk kicsit állni, hogy levet engedjen.

A vöröshagymát vágjuk fel apróra. A birsalmát hámozzuk meg, majd egy nagyobb lyukú reszelőn, reszeljük le.

Egy edénybe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra felvágott vöröshagymát, és kezdjük el párolni. Pár perc után csorgassuk hozzá a mézet, és karamellizáljuk aranybarnára.

Ezután nyomkodjuk ki a káposztát, majd adjuk hozzá a megkaramellizált mézes-hagymához. Keverjük alaposan össze, majd keverjük hozzá a lereszelt birsalmát is. Ízlés szerint szórjuk meg köménymaggal, ízlés szerint még cukorral, és tegyük bele a babérlevelet is.

Ezután öntsük fel a borral, keverjük jól össze, majd lefedve, alacsony hőmérsékleten pároljuk puhára. (párolás közben többször keverjük meg, ha szükséges még ízesítsünk utána, és pótoljuk a folyadékot)

Az elkészült káposztát sültek mellé kínáljuk. Ízlés szerint akár rétesbe is tölthetjük, vagy egy ropogós tésztájú samosa tölteléke is lehet.


1 megjegyzés:

  1. Sültekhez én is nagyon szeretem a párolt káposztát. Gyümölccsel még nem próbáltam, de biztos különleges, főleg a birs ízével...

    VálaszTörlés