2013. november 25., hétfő

Tárkonyos-gombás szűzpecsenye metélt tésztával.




Néhány szelet sertés szűzpecsenye, és egy csomag gomba várakozott a hűtőben, melyekből szerettem volna valami finomságot készíteni ebédre. A hétvégém egy része tésztagyúrással telt, így gondoltam kezdjük a hetet egy egyszerű tésztás étellel. Tehát volt néhány szelet szűzpecsenye, gomba, és házi metélt tészta, már csak egy receptet kellett kreálni hozzá. Végül a szűzpecsenyét elősütöttem, majd a tárkonyos-gombás szószban még pár percig főztem. Így a hús még jó szaftos maradt, a tejszínes szósz pedig kellően besűrűsödött. Közben kifőztem a saját, házilag gyúrt metélt tésztát, majd azzal tálaltam. Ízlés szerint persze tálalhatjuk rizzsel, boltban vásárolt tésztával, vagy éppen krumplipürével is. 







Hozzávalók:


8 szelet sertés szűzpecsenye
30 dkg gomba
2 dl főzőtejszín
őrölt fehér bors
tárkony 
kukoricaliszt
2 ek olívaolaj






A szűzpecsenye szeleteket ízlés szerint sózzuk, és szórjuk meg őrölt borssal, majd hagyjuk egy fél órát állni, hogy az ízek átjárják.
A gombát vágjuk fel vékony csíkokra.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd helyezzük bele az előzőleg kukoricalisztbe beleforgatott hússzeleteket. Ezután mindkét oldalát süssük 2-2 percig, majd szedjük ki egy tányérra és tegyük félre. (ezalatt az idő alatt a kb. 1,5 cm-es hússzeletek átsülnek és szép színt kapnak)

A visszamaradt zsiradékba tegyük bele a felszeletelt gombát, és kezdjük el párolni. Közben sózzuk, borsozzuk, és pár perc után szórjuk meg ízlés szerint tárkonnyal. (én nem sajnáltam a tárkonyt, bőven szórtam rá)

Amikor a gomba megpárolódott, öntsük fel a tejszínnel, majd helyezzük vissza a serpenyőbe az elősütött hússzeleteket is. Óvatosan forgassuk össze, majd kisebb lángon addig pároljuk még a szósz kissé besűrűsödik.

Közben készítsünk ízlés szerint köretet. (pl. tésztát, rizst, krumplipürét.....) Én enyhén sós vízben, saját készítésű metélt tésztát főztem ki.

Tálaláskor halmozzuk a tányérra tésztát, (v. az ízlés szerint készített köretet) majd helyezzük rá a hússzeletet, és kanalazzuk rá a gombás-tejszínes szószt.

2 megjegyzés:

  1. Szaftos husi tésztával?! Bármikor jöhet!!!! Micsoda farmer terítő, nagyon jó!

    VálaszTörlés
  2. Una verdadera delicia su pasta lindo plato y sus fotos maravillosas como siempre ,saludos y abrazoooooooooooooooos.

    VálaszTörlés