2013. november 5., kedd

Madártej az örök kedvenc.




Kint esik az eső és igencsak hideg van. Ilyenkor nem is vágyom másra, mint egy habos-krémes, kényeztető finomságra. Na, de mi is legyen az a finomság, hát nekem erről a madártej ugrott be. Gondolatban már láttam is magam előtt a hófehér habocskákat úszkálni a vaníliaszósz tetején. Aztán irány a konyha, és rövid idő után már nem csak láttam, de kanalaztam is az örök kedvencet, a finom madártejet. Tálalás előtt még került a tetejére némi csokoládéforgács, mely bizton állítom hogy nem rontatta el, sőt.......(csokoládés, karamellás.....madártej receptek itt megtalálhatóak)






Hozzávalók:

1 l tej
  6 db tojás
2 cs vaníliás cukor
1 tk vaníliaaroma
mazsola
méz (v. cukor)


A tojások fehérjéből egy csipet sóval verjünk kemény habot.

A tejet keverjük össze a vaníliás cukorral, majd melegítsük fel forráspontig.
Ezután egy kanállal szaggassunk kisebb halmokat a forró tejbe, majd mérsékeljük a hőfokot, és 1-2 perc alatt főzzük keményre a habot. (főzés közben egyszer fordítsuk át a halmocskákat)
Ezután a megfőtt habot szedjük ki egy szűrőkanállal és alaposan csepegtessük le.

A tojások sárgáját az ízlés szerinti mennyiségű mézzel , a vaníliaaromával, és egy kevés tejjel, keverjük simára. A forró tejbe tegyünk ízlés szerint mazsolát, (a mazsola el is hagyható) majd állandó keverés mellet csorgassuk bele a tojásos-mézes keverékét. Ezután kevergetve főzzük pár percig, hogy kissé besűrűsödjön a vaníliaszósz.

Egy tálba tegyük bele az alaposan lecsepegtetett habot, majd óvatosan öntsük rá a készre főzött vaníliaszószt.

Tálaláskor szedjük a madártejet fagylaltos kelyhekbe, majd szórjuk meg csokoládéforgáccsal és úgy kínáljuk.

11 megjegyzés:

  1. Gyönyörű a színe, nálunk is kedvenc! :) Mézzel nem kóstoltam, de el tudom képzelni vele, mindig van itthon belőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska, próbál ki mézzel, nagyon finom. (legalábbis mi szeretjük) Szerencsém volt a tojásokkal is, mert gyönyörű sárgák voltak.

      Törlés
  2. Gizike, gönyörü Madár Tej, és mennyei izek! Én már nagyon régen készitettem, de sok szép emlékek vannak a kedves nagynénémtöl! Anyám nagyon fiatalon halt meg...mell rákban:-(( Puszillak

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Elisabeth, nagyon örülök hogy szép emlékek jutnak eszedbe róla a nagynénédről. (anyukádat nagyon sajnálom, nekem a legjobb barátnőm halt meg fiatalon szintén ebben az alattomos betegségben:( ) Készítsél Te is madártejet, az unokáid biztosan szeretni fogják. Puszillak

      Törlés
  3. Gyerek korunkban nagyon szerettuk a madartejet, anyukam mindig keszitett, foleg az unnepekre. Hat igen ez mar olyan 45 evvel ezelott volt, azota a madartej csak egy rejtely
    maradt szamomra. Hogy miert? Mert sose neztem fel a receptjet...:-))), szoval Gizike, koszi hogy feltetted. A kislanyom kozeledo szulinapjara ezt meg is csinalom.
    Zoli

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zoltán! Először is köszönöm, hogy feltettél magadról egy fotót, így sokkal személyesebb a beszélgetés.
      Gondolom fiatalon még nem vonzott a konyhai ténykedés. Bevallom, én soha nem álltam az anyám mellé, és Ő mindig azt hajtogatta "édes lányom, te az életben nem fogsz megtanulni főzni" Szerencsére ebben nem lett igaza, és ezt csak szerényen jegyzem meg.

      Én most mézzel édesítettem a madártejet, de ízlés szerint nyugodtan tehetsz bele cukrot is. Mivel mi kicsit sűrűbben szeretjük a szószos részt, így van hogy teszek bele pudingport is. Figyelmedbe ajánlanám a többi madártej receptemet is mielőtt hozzálátnál az elkészítéséhez.

      A kislányodnak pedig nagyon boldog születésnapot kívánok!!!

      Üdv. Gizi

      Törlés
  4. Hmm, nagyon finom desszert. Jöhetne nekem is. :)

    VálaszTörlés
  5. Kedves Gizi!
    Koszi a kivansagokat, ugyan csak at neztem a tobbi madartej recepteket, koszi az ajanlatot.
    En 1985 fele kezdtem fozocskelni, egyedul voltam sokaig es ravoltam szorulva. Az Anyukam receptes konyvebol kezdtem odaegetni mindent, de kesobb rajottem hogy vannak a tuzhelyen olyan kis tarcsas gombocskak amikkel lehet a lang nagysagat allitani. Ugyancsak megtanultam hogy minek menyi a langra robbanasi hofoka. Na ettol fogva kezdtek a kajak sikerulni, es ma mar buszken mondhatom hogy mar a teat sem egetem oda. ...:-))) OK szoval ennek fele sem trefa, kulonben az elso sikeres kreaciom az a makos es dios beigli volt. Gizike olvastam a birsalma receptjeidet. Nagyon super mindegyik. Irtad hogy ultettel birskorte fat, hat az nagyon
    fogod szeretni, nekunk van 2 birskorte fa es 2 birsalma fa. 98-ban hoztam oket Magyarbol,
    en kint lakom Californiaban. Nagyon halasak a fak minden evben teli vannak gyumolcsel.
    Viszont nagyon kell vigyazni a kortefat konyen megtamadja a gomba, nem tudom mi a betegseg neve Magyarul,.... angolul "fire blight"-nak hivjak, azonnal kezelni kell, mert ez a gombasodas teljesen tonkre teszi a fat par ev alatt. Ha erdekel leirom a kezelesi modjat. Ha van rozsa a fa kozeleben azt azonnal szaggazsd ki mert a rozsa, vagy rozsa fa foleg a leveltetun keresztul terjeszti a fungust. Hat most enyit, elnezest egy kicsit hosszura sikerult.
    Zoli

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zoltán!
      Mosolyogva olvastam végig hogyan is kezdődött a konyhai pályafutásod. Tudod mindenki a saját hibáiból tanul, így hasonló helyzeteim nekem is voltak. Gratulálok, első nekifutásra rögtön bejglit sütni, hát nem semmi!!! Volt már birsalmafánk csak sajnos kiöregedett, és valami betegség is érte, így kiszáradt. Szívesen veszem, ha leírod a kezelési módot, és köszönöm a hasznos tanácsot.Most bizakodom, hogy ezzel a kis fával nagyobb szerencsénk lesz, mert imádom a birset.

      Californiában élsz??? Ezt nem is gondoltam. Csodaszép hely lehet, van egy kedves blogbarátnőm Elisabeth, Ő szintén ott él.

      Törlés
  6. Kedves Gizi!
    Orulok hogy tetszet a kis beszamolom.
    Had kezdjem a beiglivel. Talan azert lett az elso amit
    megtanultam sutni, mert itt Amcsiban a bejgli nincs elterjedve. Vagy rendelni kell ilyen Magyar import boltokbol, vagy karacsonykor az Europai Delikat boltokban meglehet venni a kifacsart miniatur valtozatat.
    Az elso beigli amit tulajdonkeppen kelt tesztabol keszitettem, hat kerlek szepen az ugy repult ki az ablakon mint a macsek az ajton. Olyan kemeny lett mint a bazalt ko. Ezutan elhataroztam hogy meg probalom az omlos tesztat. Na az mar sokkal jobb lett es onnantol ra se neztem az elesztore evekig. :-)) Ha mar a sutinel tartunk, hat a kislanyom Veronika, 13 eves es egyedul en hozza sem szolok, olyan sutiket keszit hogy csak leulok.

    Gizike. A birskorte vagy almaval kapcsolatban, atneztem az Internetet, nagyon sok oldal van evvel kapcs.
    A Magyar neve a bakterianak "Tűzelhalás – Erwinia amylovora". Ha ezt beutod a keresobe nagyon sok infot fogsz talalni. Nemelyik eleg komlikaltan van leirva. A lenyeg hogy a bakteria fertozott agakat le kell vagni azonnal. A fertozott agak ugy neznek ki mint ha el lennenek egve.
    Kb. 20 cm-re a fertozes alatt kell az agat levagni. Minden vagas utan a metszo ollot bele kell martani egy 10/90%-os hipo es viz oldatban. Tehat a hipo 10%, a viz 90%. A hipoval fel lehet menni 20%-ra is. Miutan az agak levannak vagva, egy feher ecet es viz keverekkel az egesz fat kell lepermetezni. Itt az arany az: 6/4. Tehat mondjuk 6 bogre viz es 4 bogre feher ecet, (desztilalt).
    Hat szoval egyszeruen leirva enyi, sok szerencset a faval. Meg csak anyit, mivel a birs enyire erzekeny, en helyedben ultetnek legalabb kettot, tudod 5 ev mig elkezdi a gyumolcsot termelni
    csak a biztonsag kedveert.
    Az Elizabeth akinek a Food & Thrift blogja van, o Floridaban lakik. Mi ismerjuk egymast mar evek ota. She is a sweetheart...:-)))
    Hat enyit most, rohannom kell, szia
    Zoli

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zoltán!
      Gratulálok a kislányodnak!!! 13 évesen én még a konyha közelébe sem mentem, nemhogy süteményeket süssek. Biztosan egy remek háziasszony lesz. Esetleg hivatásszerűen szeretne foglalkozni a sütéssel?? Na, jó palacsintát, vagy hasonló egyszerű süteményekkel mertem csak néha ilyen idősen próbálkozni.

      Köszönöm a részletes beszámolót a "tűzelhalásról". Sajnos a mi fáinkat is az támadta meg, és a férjem akkor tüzetesen utánaolvasott, és volt néhány fa, melyet a metszéssel meg is tudtunk menteni.

      Ige , egyet értek veled, Elisabeth nagyon "édes" !!! Látod milyen figyelmetlen vagyok, tényleg Ő a csodálatos Floridában él. Ti már találkoztatok személyesen is, vagy csak így az éteren keresztül?

      Üdv. Gizi

      Törlés