2012. október 3., szerda

Sajtroló.



Ki ne szeretné a sajtrolót, mert nálunk bizony mindig nagy sikere van. Sokáig gondot okozott, hogy mire is csavarjam fel a leveles tésztát, hogy megkapjam ezt a méretben is megfelelő üreges formát. Tudom most azt gondoljátok, hogy miért is nem vettem az üzletben kapható formákból, de ennek csakis egy oka volt, hogy eddig sehol nem találtam. Igaz házilag készült rolóforma, és eddig azt használtam, de a mérete kicsit vékonyabb volt, és így kevesebb töltelék fért bele.  Most viszont végre sikerült megszereznem az áhított formákat, és gyorsan le is teszteltem őket. Végre olyanok lettek a sajtrolóim, amilyennek eddig is szerettem volna. A ropogósra sült leveles tésztába, most bizony jó sok töltelék került. Nem is tudtunk neki ellenállni, gyorsan el is fogyott, mint mindig.





Hozzávalók 12 db-hoz:


1 cs leveles tészta

10 dkg mascarpone (v. krémsajt)
15 dkg sajt
10 dkg vaj
3 tojássárgája
1 ek liszt
1.5 dl tej
őrölt fehér bors


Az előnyújtott leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk teljesen felengedni. Ezután vágjuk fel 12 egyenlő csíkra, majd szorosan úgy, hogy a tészta fedje egymást, tekerjük rá a formákra. 
Ezután egymástól kicsit távolabb,  helyezzük rá egy tepsire.

Tegyük be előmelegített forró sütőbe, majd süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 180 fokon sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig hűlni, majd óvatosan szedjük le a formáról, és hűtsük ki teljesen.

Egy serpenyőbe öntsük bele a tejet, majd adjuk hozzá a lisztet, a tojássárgáját, a mascarponét, 5 dkg reszelt sajtot, és ízlés szerint sózzuk, és szórjuk meg őrölt borssal. Ezután robotgéppel keverjük simára, majd tegyük fel a tűzre és szép lassan, állandó keverés mellett főzzük sűrűre.
Amikor a massza már elég sűrű, vegyük le a tűzről és hűtsük ki teljesen.

A kihűlt masszához adjuk hozzá a vajat, és 5 dkg reszelt sajtot, majd robotgéppel keverjük alaposan össze. Amennyiben még szükséges, ízlés szerint  sózzuk meg.

Töltsük a sajtos masszát egy habzsákba, majd töltsük meg a teljesen kihűlt tésztarolókat. Ezután mindkét végét mártsuk bele a maradék reszelt sajtba.

A rolókat csakis közvetlen fogyasztás előtt töltsük meg, hogy a tészta ne szívja magába a nedvességet, és jó ropogós maradjon.


13 megjegyzés:

  1. A lánykám annyira szereti.Fogok is ilyet neki sütni.Most kismama, csodálkozom rajta, hogy eddig nem említette, valahogy én is elfelejtettem, pedig az egyik kedvenc sütije.:-)

    VálaszTörlés
  2. Szeretjük a rolót:)Nagyon guszta, mindjárt beleharapnék! Eddig csak cukrászdában vettem ,érdemes lenne kipróbálnom az otthoni sütést,mert nem is olyan bonyolult.Csak még formát kellene vennem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A szomszéd néni kukorica szárát "fogta" be sütésre. Arra csavarta fel a tésztát.

      Törlés
    2. Nagyon ötletesen oldotta meg a szomszéd néni!! :)

      Törlés
  3. Hmm, hogy én mennyire rajongok érte!

    VálaszTörlés
  4. Szerintem nincs olyan ember aki ezt a finomságot ne szeretné! Nagyon guszta! Egyből eszembejutott hogy 2 db tésztám ott kuksól a hűtőbe erre pont elég lenne! Nekem nincs formám fakanálvégre szoktam tekerni, de való igaz hogy ez vastagabb!

    VálaszTörlés
  5. Régen a boltban kapható nagyon tömény krémet nem szerettem benne, na de a házi az sokkal finomabb. Nekem is van formám, szoktam is készíteni, 12 db pillanatok alatt elfogy:)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jól néz ki, én is nagyon szeretem

    VálaszTörlés
  7. Nagyon kívánatos.Nálunk az unokám nagy kedvence,hétvégén sütöttem.Nagy bánatomra beteg lett a kicsi igy diétázott.Lényeg csomagoltam nekik és megértette hogy ha nem lesz baj másnap ehet belőle.Hétfőn azzal kelt:anya én már nem akarok diétát enni kérem a mami sajtos rolóját.

    VálaszTörlés
  8. Én is azt akartam írni, mint Trollanyu, hogy a boltit amiatt nem szeretem, mert a krém olyan furcsa benne, talán kicsi olyan "mű". Egyébként nagy kedvencem a sajtos roló! Csodásan festenek a fotókon. :)

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm mindenkinek a hozzászólást!!!

    A cukrászdában és a boltban vásárolttal nekem is az volt a gondom, hogy egy tömény vajas krémmel volt megtöltve. Ezt a sajtkrémet csakis ajánlani tudom nektek, mert nagyon finom, habos.

    VálaszTörlés
  10. Szia!
    Azt megkérdezhetem, hogy milyen méretűek a formáid? Mekkora az átmérő a két végén és milyen hosszú?
    A rácsavarásnál a nagyobbik átmérőnél hagyni kell egy kis helyet, hogy sütés után könnyebben ki lehessen húzni a tésztából a formát? Vagy teljesen be kell fedni a tésztával a formát?
    Köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A formáim 10 cm hosszúak, és az átmérőjük 3 cm és 1,5 cm. Én teljesen beszoktam fedni a tésztával a formát. Amikor kiveszem a sütőből, hagyom egy picit hűlni, majd még melegen óvatosan megmozgatom, és lehúzom a formáról.

      Törlés