2012. augusztus 1., szerda

Cukkinis-sonkás-ricottás lepény.



Megint  egy a GoodFood magazinban talált receptet szeretnék megosztani. Lehet már kissé unott, de mivel szeretek minden új, főként gyorsan elkészíthető, és számomra az első látásra kitűnőnek ítélt receptet kipróbálni, így bizony szívesen lapozgatom, és készítem el a magazinban található receptek nagy részét. Ez a lepény pedig nem csak egyszerű, de nagyon finom, és akár ebédre, vagy éppen vacsorára is elkészíthető. A cukkinit különösen szeretem, na meg persze a többi hozzávalót is, így biztos voltam benne, hogy ebédre kitűnő választás lesz ez a lepény. Megint nem csalódtam, mert a ricottás-mascarponés-sajtos szósszal összesütött cukkini-paradicsom és sonka, a ropogós leveles tésztával nagyon finom, és nem utolsó sorban igen laktató volt. Így aztán kevés idővel rendelkezőknek, na és cukkini kedvelőknek, bátran merem ajánlani az elkészítését.






 Hozzávalók 4 db lepényhez:

1 cs leveles tészta
1 zsenge cukkini
1 gerezd fokhagyma
5 dkg mascarpone
10 dkg ricotta
1 db tojás
5 dkg sajt (parmezán, edami...)
2-3 szelet sonka
paradicsom
2 ek olívaolaj
őrölt bors






A cukkinit vágjuk fel kisebb kockára, a fokhagymát vágjuk nagyon apróra.

Egy serpenyőbe forrósítsuk fel az olajat, majd adjuk hozzá a feldarabolt cukkinit. Szórjuk meg sóval, őrölt borssal, keverjük alaposan össze, majd pároljuk félpuhára. Ekkor tegyük hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd pároljuk még pár percig, hogy a cukkini azért roppanós maradjon.

A mascarponét, a ricottát, a reszelt sajtot, és a tojást, ízlés szerint sózzuk, majd óvatosan keverjük hozzá a megpárolt cukkinit, és hagyjuk kihűlni.

Az előnyújtott leveles tésztát  szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni.
Ezután tekerjük ki a papírból, majd vágjuk félbe, és helyezzük egymás tetejére. Az így kapott tésztalapot, vágjuk négy egyforma darabra. Ezután a tészta szélétől kb. 1-1,5 cm-re éles késsel vágjuk kicsit be a tésztalapot. (vigyázzunk nehogy átvágjuk az egész tésztát, éppen csak egy kicsit vágjunk bele. így szép magasra feljön majd sütéskor a leveles tészta)

Az előzőleg elkészített cukkinis tölteléket kanalazzuk a tészta közepére, majd csipkedjük rá a sonkát, és tegyük rá a feldarabolt paradicsomot.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá egymástól kicsit távolabb az elkészült lepényeket. (én a tepsivel együtt betettem a fagyasztóba 10 percre az előkészített tésztát, de ez el is hagyható)

Helyezzük a tepsit forró sütőbe, majd 10-15 perc alatt süssük a lepényeket szép pirosra, ropogósra. (én légkeverésnél 200 fokon, 10 percig sütöttem)

Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni az elkészült lepényeket. Ízlés szerint salátát is kínálhatunk hozzá, de anélkül is nagyon finom, laktató.


10 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, én elsőnek az áfonyás sajttortát pohárkrémként csináltam meg kicsit módosítva...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla én azt holnap készülök megcsinálni, de ez is nagyon egyszerű, és finom.:)

      Törlés
  2. Az imádott leveles tészta! Ezer arca van, nagyon guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Kriszti!! Szerencse hogy lehet készen kapni, így egyszerű dolgunk van vele.

      Törlés
  3. Gizike, már megint sütötted a kedvemre való fantasztikus finom leveles tésztát. Imádom a tölteléket, és persze a zucchini...cukinni paradicsom és sonkát. Milyen ötletes kombináció a mascarpone, ricotta, együtt!

    Én mondom most nagyot sóhajtok, mert ugy meg éheztem, és kivánom ezt a finomságot. Megjegyzem csak egy tál zöldség levest ettem vacsorára, de most már késő van, de okvetlen én is ki fogom próbálni!

    Leveledre válaszolni fogok még ma este!
    Puszillak

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elisabeth biztos vagyok benne, hogy nálad is nagy sikere lesz. A ricotta és a mascarpone, nagyon finom selymesen krémes volt együtt. Én is mindig este nézegetem végig ki, mit főzött, és bizony sokszor nekem is korog a gyomrom a sok finomságok láttán.:)
      Leveled megkaptam, hamarosan válaszolok.Puszillak

      Törlés
  4. Nagyon jól néz ki:) Megsütöttem kis módosítással a cukkinis muffinodat, isteni lett:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm!! Örülök, hogy neked is ízlett a muffin, megyek és meglesem nálad.:)

      Törlés
  5. Az utolsó kép magáért beszél!:-)Gyönyörű!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nelli köszönöm!!! Egyszerű és nagyon finom.:)

      Törlés