2012. július 15., vasárnap

Sajttorta.



Hétvégére keresgéltem valami finom sütemény, vagy torta receptet amikor is a GoodFood magazin 5. számában rátaláltam erre a sajttorta receptre. Igen egyszerűnek tűnt, így rögtön hozzá is láttam a sütéshez. A sajttortát nagyon szeretjük, és már többféleképpen készítettem, és mondhatom hogy ebben a receptben sem  kellett csalódnom. Igaz egy pici változtatásra  szükség volt, mert sajnos éppen elfogyott a túró, így aztán úgy oldottam meg, hogy több mascarpone került a töltelékbe. Persze ez egy kicsit sem rontott a tortán, sőt.....Tálalás előtt a torta tetejét még bőven megszórtam pörkölt mandulaforgáccsal, majd málnaöntettel kínáltam.






Hozzávalók 20 cm-es tortaformához:

15 dkg Győri édes keksz
9 dkg vaj

A kekszet daráljuk le, vagy kézzel morzsoljuk össze, hogy jó morzsalékos legyen.
A vajat hevítsük fel, majd öntsük hozzá a darált kekszhez. Egy sütőpapírral bélelt tortaformába öntsük bele, majd a kezünkkel lapogassuk el úgy, hogy pereme is legyen. Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy egy kicsit megdermedjen, és közben készítsük el a tölteléket.


Töltelék hozzávalói:

50 dkg mascarpone
1 dl tejföl
20 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 cs vaníliás pudingpor (v. 2 ek liszt)
3 db tojás

pörkölt mandulaforgács a tetejére
málnaöntet a tálaláshoz


Tegyük egy tálba a mascarponét, a tejfölt, a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára. Ezután egyesével keverjük hozzá az egész tojásokat, majd végül a vaníliás pudingport (v. a lisztet).

A hűtőből vegyük ki az előkészített kekszes alapot, majd öntsük bele a simára kevert tölteléket.

Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőfokon süssük 40-45 percig. (tegyünk a tortaforma alá egy tepsit, nehogy sütés közben a vaj kifolyjon a formából. én szilikonos sütőformába sütöttem légkeverésnél 150 fokon, 40 percig)
A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálalás előtt a torta tetejét szórjuk meg pörkölt mandulaforgáccsal. Kínálhatunk hozzá ízlés szerint málnaöntetet is.


12 megjegyzés:

  1. Én még sosem sütöttem sajttortát, de már nagyon jó lenne kipróbálni:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta és nagyon egyszerű! No, majd ha megint akciós lesz a mascarpone, akkor megsütöm!

    VálaszTörlés
  3. Ezt a receptet elteszem magamnak, nagyon tetszik. köszi

    VálaszTörlés
  4. Sajttorta jöhet minden mennyiségben, egyik kedvencem:) Nagyon szép lett, klassz a mandula a tetején:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta,biztos nagyon finom is.Nagyon szeretek én is a mascarponéval dolgozni!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon tetszik, de még a ricottás finomságodig sem jutottam el, pedig arra fenem a fogam már amióta feltetted!

    VálaszTörlés
  7. Épp délután ettem sajttortát, és nagy kísértést éreztem itthon is elkészíteni. Mentem a recepted, mert nagyon hasonlít megérzésem szerint a cukis tortához... ha a közelébe tudnék jutni annak... de szép is lenne :))

    VálaszTörlés
  8. Nem tudom hogy miért nem sütöttem még sajt tortát a mascarpone sajtal? talán azért mert dupla drágább mint a Philadelphia krém sajt...vagy talán itt kevés recept van evvel a krém sajtal?...milyen jó hogy találtam nálad a finom receptet. Nagyon örvendek, és igyekszem ki próbálni. Szépen sikerült, és nagyon finom, az biztos!

    VálaszTörlés
  9. Nagyon szép, olyan szívesen megkóstoltam volna azt a szeletkét...! :P

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm mindenkinek a hozzászólást!!!
    A sajttorta nagyon egyszerű, ám igen finom, nálunk mindig nagy sikere van. Általában mascarponéval sütöm, mert lehet kicsit drágább, de szerintem finomabb mint a Philadelphia sajttal. Igaz én azt találom drágábbnak, de lehet csak rossz helyen keresgélem.

    VálaszTörlés
  11. Ha esetleg segítség valakinek, a Lidlben 1kg Pilos krémsajt hétszàzvalamennyi forint és szerintem finomabb a Mascarponénàl és Philadelpiánàl is

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Andi! Nagyon köszönöm, hogy megosztottad velünk is, én biztosan veszek a krémsajtból, és kipróbálom. Szeretek a Lidl-ben vásárolni, csak sajnos itt nálunk nincs, így ritkán jutok el.

      Törlés