2012. június 30., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Kapros tökfőzelék-stefánia szelettel.



Hétvégére egy finom kapros tökfőzeléket hoztam, melyet most friss zsenge tökből készíthetünk el. Persze a tökfőzelék is egy olyan étel melyet vagy nagyon szeret valaki, vagy éppen rá sem tud nézni. Nálunk mindig nagy sikere van, főleg jó kaprosan elkészítve. A tökfőzeléket többféleképpen is ellehet készíteni, de én mindig tejjel, és pirospaprikával megszínezve készítem, mint az anyukám annak idején. Ízlés szerint készíthetünk mellé pl. pörköltet, rántott vagy sült húst, vagy éppen egy finom stefánia szeletet. Bevallom nagy melegben, jól lehűtve, csak úgy magában is szívesen elkanalazgatok egy-egy tányérkával.  






Hozzávalók:

1 nagyobb tök
1 db vöröshagyma
kapor
ételízesítő
tárkonyecet
2-3 ek liszt
1 l tej
1 tk pirospaprika
2-3 dl víz
olaj


A megtisztított tököt nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le, majd sózzuk meg, és hagyjuk állni kb. 30 percet. Ezután alaposan nyomkodjuk ki a levét.

A vöröshagymát vágjuk fel apróra, majd egy edénybe hevítsük fel az olajat, és kezdjük el üvegesre párolni.
Amikor már üvegesre párolódott, adjuk hozzá a levétől jól kinyomkodott tököt, és keverjük össze. Ezután öntsük fel a vízzel, majd ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg egy kevés ételízesítővel, adjunk hozzá ízlés szerint ecetet, majd tegyük bele a kaprot, és pároljuk puhára. (én a kaprot cérnával összekötöm, hogy habarás előtt egyben kitudjam venni)

A lisztet és a pirospaprikát egy kevés tejjel keverjük simára, majd a tűzről vegyük le a puhára párolódott tököt, és állandó keverés mellett, kézi habverővel keverjük hozzá a lisztes keveréket. Ezután öntsük fel a maradék tejjel, keverjük szintén a habverővel simára, majd tegyük vissza a tűzre és kevergetve addig főzzük, hogy kellően besűrűsödjön. (én a maradék tejet két részletben öntöm hozzá, nehogy túl híg legyen a főzelék)

Tálaláskor ízlés szerint kínálhatunk hozzá pörköltet, sült vagy rántott húst, egy szelet stefániát, vagy éppen tükörtojást.


14 megjegyzés:

  1. Éppen tegnap főztem a rendetlenség kellős közepén. Nagyon hamar megfőtt a zsenge tökből. Még a festő bácsi is kért egy tányérral. Én csak tükörtojást sütöttem hozzá. Nagyon finom volt. Látom te is teszel bele egy kevés pirospaprikát...:o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti ezek szerint a festő bácsi is szereti a tökfőzeléket.:)) Nálunk is megeszi apa, csak hús legyen hozzá. Én viszont akár hidegen, üresen is megeszem.

      Törlés
  2. Imádom, sajnos itt nincs ilyen tök, úgyhogy ez is a hiánylistán van:) Stefánia szelet is nagyon finom!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erika fagyasztott tököt sem lehet az üzletbe kapni??? Esetleg cukkinit?? Mert abból is nagyon finom, igaz kicsit azért más.

      Törlés
  3. Én is pirospaprikásan készítem és szigorúan kaporral. Gyerekkoromban gyűlöltem és pár éve szerettem meg nagyon. Azóta, ha nem is rendszeresen, de nyáron párszor összedobok egy lábossal. Szerencsére Apa is imádja, úgyhogy ketten megesszük a lányok adagját is. :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én csináltam már pirospaprika nélkül, de akkor olyan színtelem, még megenni sem volt kedvünk. Majd a lányok is biztosan megszeretik, addig meg több jut kettőtöknek.:))

      Törlés
  4. Pont összegyúrtad az elmúlt 2 hétvégén főzött menüimet :)) Stefánia és tökfőzelék volt - te pedig megmutattad milyen a kettő együtt :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Külön-külön is finom, na de együtt is remek ebéd volt.:)

      Törlés
  5. Én is imádom a tökfőzeléket, jó kaprosan, tejfölösen, de én Anyukámtól paprika nélkül tanultam, hát úgy főzöm. Ebben is ahány ház annyi szokás :). Én is és Középsőm is szeretjük hidegen-melegen. Mikor még itthon volt, nagy lábassal főztem és ettük reggel-délben-este, sokszor a hűtőből is, míg el nem fogyott. És csak magában, hogy jól érezzük az ízét.

    Erika - cukkini biztos ott is van, abból pont olyan finom főzeléket lehet főzni, mint tökből!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. María teljesen igazad van, többféleképpen készülhet. Én már hallottam tejföllel is, de úgy még nem próbáltam. Én is megtudom enni naponta többször, és akár hidegen is. Cukkiniből is főztem már, és úgy is nagyon szeretem, viszont azt csak én eszem meg.

      Törlés
  6. Szia Gizi!

    Nagyon jokor jottem! Idoben es meg naaagy adagot is keszitettel ide. Imadom! Koszi! Szia: ILDIKO

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ildikó!
      Nyugodtan kanalazzad csak be, jut Neked is belőle. Nálunk is nagy kedvenc, főleg így nyáron a saját termésű tökből készítve.:)

      Törlés
  7. En mar ezer eve nem ettem tok fozeleket, es pedig en is tudom hogy keszul el, mert a Mariska nenem aki a szomszdomban lakott (szegeny mar meghalt tobb mint 10 eve) o tanitott sok fele regi magyar etelekre. Imadom a kapros tejfolos paprikas modon, persze, en is! Guszta es finom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elisabeth köszönöm, és akkor itt az ideje, hogy Te is újra főzzél tökfőzeléket, főleg ha még szereted is. Sok étellel vagyok én is úgy, hogy egy idő után megfeledkezem róla, és örülök ha valaki eszembe juttatja. Én nagyon szeretem, így sokszor főzök, de tejföllel még nem próbáltam.

      Törlés