2012. június 14., csütörtök

Cseresznyés pite.




Barbinál láttam meg ezt a receptet, csak Ő szederrel készítette el,  én pedig a saját termésű szép piros, ropogós cseresznyével. Barbinál szép magas lett a sütemény, és valahogy a tésztája is kicsit másabb mint az én süteményemé. Pedig majdnem mindent a leírtak szerint csináltam, így lehet az lehetett a gond, hogy én légkeverésnél sütöttem, ezért nekem ebből a tésztából mégis inkább egy tejes pite jellegű sütemény lett. Lehetséges, hogy az is közrejátszott, hogy én egy kicsit nagyobb méretű tepsibe készítettem el. Abban viszont teljesen egyetértek Barbival, hogy egy nagyon finom, szaftos süteményt, vagyis inkább pitét kaptam. Mivel érik a cseresznye és a meggy, így mindenkinek bátran merem ajánlani, akár egy délutáni kávé, esetleg egy finom tea mellé, de egy kiadósabb leves kísérőjeként, második fogásnak is megállja a helyét. Langyosan egyszerűen nem lehet abbahagyni annyira kínálja magát.







Hozzávalók 25 x 39 cm-es tepsihez:


50 dkg cseresznye
30 dkg liszt
15-20 dkg kristálycukor
csipet só
1 cs sütőpor
3 egész tojás
2 cs vaníliás cukor
1 dl étolaj
4 dl tej
reszelt narancshéj (szárított)
2 dkg vaj
5 dkg barna cukor a tepsi szórásához





Újrasütöttem a süteményt, most alsó-felső sütésnél 200 majd 10 perc után 180 fokon, és 40 perc után egy lazább tésztát kaptam.




 Először a cseresznyét magozzuk ki, majd tegyük félre.

A lisztet keverjük össze a sütőporral, a csipet sóval, és a kristálycukorral. (én 15 dkg cukrot tettem bele, de ez ízlés dolga)

Egy tálba üssük bele az egész tojásokat, majd adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a narancshéjat, az olajat, és a tejet, majd kézi habverővel keverjük simára.
Ezután fokozatosan keverjük hozzá a lisztes keverékhez úgy, hogy egy sima masszát kapjunk.

Az előmelegített sütőbe helyezzük be egy pár percre az üres tepsit hogy felmelegedjen, majd vegyük ki, és beleljük ki sütőpapírral. 
Ezután kenjük meg a vajjal, és egyenletesen szórjuk rá a barna cukrot, majd pakoljuk rá a kimagozott cseresznyét.
Az előzőleg összekevert tésztát ezután óvatosan öntsük rá a cseresznye tetejére.

Helyezzük be az előmelegített sütőbe, majd közepes hőfokon 35-40 perc alatt süssük addig, hogy a teteje szép aranybarna legyen. (én légkeverésnél 150 fokon, 35 percig sütöttem)
Ezután vegyük ki a sütőből, majd a tepsiben hagyjuk kihűlni.

Tálalás előtt a tetejét szórjuk meg porcukorral, majd ízlés szerint szeleteljük fel.


11 megjegyzés:

  1. Én is megsütöttem, almával, nagyon ízlett, csak a fényképezéshez nem maradt...:) Cseresznyével is kipróbálom!

    VálaszTörlés
  2. De gusztusos, látszik, hogy milyen finomak és ropogósak azok a cseresznyék!:) Szerencsés vagy, hogy a kertedből élvezheted.

    VálaszTörlés
  3. Jajj,de gusztusos!!!Nekem most meggyem van,abból lehet elkészítem a hétvégén:)

    VálaszTörlés
  4. Szép kis cserkók... és guszta a süti! Ez az, amit megkóstolsz és nem lehet abbahagyni :)

    VálaszTörlés
  5. De finom! Lehetett:) Itt nem érik a cseresznye, a Tescos meg... mint egyéb gyümölcs. Így csak a szememmel kóstolgatom a tiedet! És finom ám:))

    VálaszTörlés
  6. Nagyon guszta,imádom a cseresznyét,de most sajnos keményen 2 szem termett a kertben:-(.De meggy az lesz!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szeretem az ilyen jellegű süteményeket (most mindenhol hasonlókat látok:)), ideje, hogy majd én is készítsek ilyesmit (van pár receptem, úgyhogy lesz miből:)), mert annyira megkívántam a sok nézéstől... :))
    Szerintem nagyon szép lett a Te cseresznyés pitéd is, főleg az alsó fotóról kívántam meg, de nagyon! ;Đ

    VálaszTörlés
  8. Tényleg más lett a tiéd állaga, enyém olyan omlós puha piskótaszerű volt. Néha én sem értem az ilyen különbségeket, viszont többször halottam, hogy a lisztek sem egyformák, így előfordulhatnak hasonló problémák. Különben nagyon jól néz ki, örülök, hogy azért ízlett! :)

    VálaszTörlés
  9. Gizike, én imádom a cszersznyés lepényt már gyerek korom óta. A nagymamám, és a mamám szokta sütni...megmondom őszintén én még nem sütöttem cseresznyés pitét, de almásat igen. Nagyon guszta és finom. Megkivántam én most!
    Puszillak,

    VálaszTörlés
  10. Nagyon finom lehet :) Nálunk már leérett a cseresznye jön helyette a meggy azzal is el tudom képzelni :)

    VálaszTörlés
  11. Nagyon köszönöm mindenkinek a hozzászólást!!! Kicsit másabb lett a tésztája mint a Barbié, de nagyon finom. Szerintem ez a pite bármilyen gyümölccsel megsüthető, és biztosak lehetünk a sikerben.:)

    VálaszTörlés