2012. május 5., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Rántott szelet kicsit másképpen.



Hétvégére rántott szeletet terveztem be, már a hét közepén. Emlékszem volt olyan időszak, amikor rántott hús nélkül nálunk elképzelhetetlen volt a hétvége. Aztán valahogy kigyógyultunk ebből az állapotból, és szép lassan, szinte teljesen lekerült az étlapról. Mivel azonban  már régen készítettem, így kicsit nosztalgiázva, eldöntöttem hogy a hétvégén megint főszerepet kap ez a finomság. Egyszerű rántott szeletnek indult, aztán Erika barátnőmmel való esti tracsparti során megemlítettem, mit is készülök főzni a hétvégén. Erika gyorsan rávágta, akkor Ő is azt készít, mivel az egyik nagy kedvencük a rántott hús. Aztán azt is hozzátette, hogy Ő bizony a hússzeleteket panírozás előtt, fokhagymával, petrezselyemzölddel, és fűszerekkel összekevert tojásba pácolja be. Így a húst átjárják az ízek, és sokkal finomabb lesz. Megfogadva a tanácsát, én is bepácoltam a hússzeleteket, majd kukoricalisztbe, zsemlemorzsába megforgatva, olajba sütöttem ki. Természetesen a sütőbe is megsüthető, de én most a régi, hagyományos módot választottam. A hús sütés után a fűszerezésnek köszönhetően, valóban nagyon finom, és omlós volt. Köretként sütőben készült, (receptet hamarosan hozom) sült krumplival tálaltam, de  rizzsel, krumplipürével, vagy éppen egy finom salátával is megállja a helyét a hétvégi asztalon.







Hozzávalók:

6 szelet karaj
3 db tojás
2-3 gerezd fokhagyma
petrezselyemzöld
őrölt bors
kevés tej

Panírozáshoz:

a pácolásból megmaradt tojásos keverék
kukoricaliszt
zsemlemorzsa

Floriol olaj a sütéshez



A hússzeleteket kiklopfolni, majd besózni és egy kicsit állni hagyni. Közben ellehet készíteni a pácot.

Egy tálba beleütni a tojásokat, majd belenyomni a fokhagymagerezdeket, hozzáadni az apróra összevágott petrezselyemzöldet, ízlés szerint sózni (óvatosan sózni, mert a húst már besóztuk) megszórni őrölt borssal, és hozzáönteni egy kevés tejet. Ezután alaposan összekeverni, majd belehelyezni a hússzeleteket, és legalább egy órán át állni hagyni, hogy a hús magába szívja az ízeket.

Sütés előtt a hússzeleteket először kukoricalisztbe alaposan megforgatni. Ezután beleforgatni a pácolásból visszamaradt tojásos keverékbe, majd pedig a zsemlemorzsába.

Egy serpenyőbe olajat hevíteni, majd belehelyezni a hússzeleteket, és közepes lángon, mindkét oldalukat szép aranybarnára sütni. (én először lefedve sütöm, majd amikor átfordítom a hússzeleteket, akkor már fedő nélkül sütöm tovább)

A megsült hússzeleteket alaposan lecsepegtetni, majd papírtörlőre helyezni, hogy a felesleges zsírt felszívja. Tálalásig melegen tartani.

Tálaláskor ízlés szerinti köretet, salátát, kínálhatunk hozzá. Én sütőben sült krumplival, és tejfölös uborkasalátával kínáltam.


8 megjegyzés:

  1. Nekem nagyon jó ötletet adtál, főleg Anyukámnak fogom átadni ezt a receptedet, mert Ő gyakran készít rántott húst, de szokta mondani, hogy kicsit másképp kellene már, mert kezdik unni... Szerintem ez fog neki tetszeni. Köszi. :)

    VálaszTörlés
  2. Biztosan nagyon finom lett. Az unokaöcsém nagyon szeret főzni, Ő még tovább kísérletezett, a rántott húst beletette egy tepsibe, leöntötte tejföllel, és reszelt sajtot szórt rá, sütőbe tette és pirosasra sütötte.

    VálaszTörlés
  3. Nem árt néha változtatni és a már unalmas rántott hús is más lesz:) Nálunk ugyan annyira ritkán készül, hogy nem unják meg, de én is szeretem variálni. Ez a variáció is igazán finom:)

    VálaszTörlés
  4. Tuti kipróbálom! Nagyon tetszik! Tényleg más és ez jó! Bár a hagyományost is szeretem, nagyon rég nem készítettem. Nálunk is ünnepi, hétvégi ebéd volt régen otthon:)

    VálaszTörlés
  5. Nálunk még mindig a kedvencek közé tartozik a pörkölt mellett. Szerintem minden nap megennék, főleg Párom és Legkisebbikem! Jó ötlet a pácolás, én is ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon tetszik ez a verzió, biztosan ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  7. A közeli fotód egyszerűen kínzó! Mit nem adnék, ha itt lenne előttem...Nagyon guszta! Jó ötlet,raktároztam...

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm mindenkinek a hozzászólást!!!

    Nagyon finom volt így a rántott hús. Ízlés szerint lehet fűszerezni a tojást,és akkor mindig mást ízt kapunk. Érdemes kipróbálni.Legközelebb sütőben fogom megsütni, kíváncsi vagyok rá, akkor is ilyen finom szaftos marad-e a hús.

    Rozi!
    Köszönöm az ötletet!! Már olvasás közben is nagyokat nyeltem, feltétlen kifogom próbálni, mert nagyon finom lehet.

    VálaszTörlés