2012. február 2., csütörtök

Natúr szelet paradicsomos gerslivel.



A gerslit kitudja miért,  hosszú ideig nem főztem, pedig gyerekkoromba  bizony rizs helyet sokszor ez került az ételbe. Pedig még azt sem mondhatom, hogy nem szerettem. Nemrégiben vásárláskor megláttam az üzletben a polcon, és be is szereztem néhány csomaggal. Azóta pl. a székelykáposztába is gersli kerül a rizs helyett, és a céklalevesbe belefőzött húsgombócba is azt tettem. Most pedig egy igazán finom köretet készítettem belőle. Mivel mostanában megpróbálok diétásabb ételeket főzni, így ma natúr hússzeleteket sütöttem, és köretnek pedig fűszeres-paradicsomos gerslit készítettem. A rizottóhoz hasonlóan, a folyadékot apránként adagolva, főztem készre.  Nagyon finomra sikeredett, bevallom amikor hozzákezdtem a főzéshez, nem is gondoltam volna. Egy biztos, nekem nagyon ízlett, és ezután gyakrabban kerül a tányérra. Igaz egy kevés tejszín is került bele, de ettől szerintem még egy diétába simán beilleszthető. 





Hozzávalók:

20 dkg gersli (árpagyöngy)
1 lilahagyma (kisebb)
2 gerezd fokhagyma
2 dl sűrített paradicsom
2 dl főzőtejszín
5-6 dl víz
petrezselyemzöld
őrölt bors
édesítőszer (v. cukor)
Floriol olaj


A hagymát apróra felvágni, majd egy kevés olajon elkezdeni üvegesre párolni.  Ezután hozzáadni a gerslit, és a vékonyra felvágott fokhagymát. Pár percig kevergetve pirítani, majd felönteni a fele mennyiségű vízzel. Ízlés szerint sózni, és megszórni őrölt borssal. Főzés közben a vizet fokozatosan önteni hozzá, és félpuhára főzni.
Amikor már félig megpuhult, hozzáadni a paradicsompürét, ízlés szerint édesítőszert, (hogy a paradicsom savasságát elvegye) és tovább főzni.(közben ha szükséges még apránként vizet önteni hozzá)
A főzés befejezése előtt, belekeverni a tejszínt, és az apróra vágott petrezselyemzöldet, majd többször megkeverve, ízlés szerinti sűrűségűre főzni.





Natúr szelet hozzávalói:

4 szelet karaj
kukoricaliszt
őrölt fehér bors
2-3 ek olívaolaj
1 dl fehérbor

A karajszeleteket vékonyra kiklopfolni, majd ízlés szerint sózni, és megszórni őrölt borssal. Kicsit állni hagyni, hogy az ízek átjárják. 
Egy teflon serpenyőbe beleönteni az olajat, majd felhevíteni. Ezután belehelyezni az előzőleg kukoricalisztbe beleforgatott hússzeleteket.
Lassan a hússzeletek mindkét felét szép pirosra sütni. Ezután felönteni a borral, majd fedővel lefedni, úgy hogy egy kicsi rés maradjon, és addig párolni tovább, még a bor teljesen elpárolog, és zsírjára sül.

Tálaláskor a szép pirosra sült hússzeleteket a paradicsomos gerslivel kínálni.

14 megjegyzés:

  1. Azt hiszem már mondtam neked, hogy sosem ettem még gerslit, nem is tudom itt nálunkfelé található-e, de te annyi finomságot készítesz vele:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kati, igen már mondtad, de azért nézzél körül a boltba, hátha felétek is lehet kapni. Érdemes kipróbálni, nekem legalábbis nagyon ízlik.:)

      Törlés
  2. Gizus,nagyon finom lehet,mi is nagyon szeretjük a gerslit az ételekbe,januári diétát tartasz,habár már februári?!:-)Puszillak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dittus, ha Ti is szeretitek, akkor próbáld ki ezt a receptet, nem fogsz csalódni benne. Igen, diétázom még jó ideig, de már mennek lefelé a felszedett kilóim.:)

      Törlés
  3. Gerslit ettem már, de még nem főztem.A képeid irtó jól sikerültek, nagyon guszta:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erzsike, nagyon köszönöm. Próbálkozzál meg a főzésével is, már ha lehet Nálatok kapni, hátha a családnak is ízlik majd.:)

      Törlés
  4. Oh istenem, most nagyon éhes lettem, pedig fél 12 van és éjszaka. Na ez a kínzás! Hogy fogok így szépet álmodni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Viki, remélem azért szépet álmodtál, és főleg valami finom ételről. Mondjuk pl. erről a gersliről.:)

      Törlés
  5. Nem főztem még gerslit soha, de ez olyan jól néz ki, meg finom is lehetett, ki fogom próbálni. Csodásak a képek!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. María, nagyon köszönöm, és neked is csak ajánlani tudom. Azt persze nem ígérhetem, hogy a fiúknak is ízlik majd.

      Törlés
  6. Én sem főztem még, de én is kipróbálom majd !!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ibcsi, egy próbát mindenképpen megér!!! Nekem nagyon ízlik.

      Törlés
  7. Luce sabroso y saludable y el toque de vino a la carne delicioso,abrazos y abrazos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rosita, Es delicioso.
      Me encanta cocinar la carne en el vino, bien se desmorona.abrazos y abrazos.

      Törlés