2012. január 5., csütörtök

Lazac céklával és kaporral.




Karácsonyra  előételként feltálalt  füstölt lazac tekercs, és zöldborsós panna cotta után, főételként került az ünnepi asztalra még  töltött pisztráng, papírcsónakban sült zöldséges lazac, és szintén papírcsónakba sütöttem ezt a céklával és kaporral ízesített lazacot is. Így mindenki kedvére válogathatott a zöldségekkel, és az új recept szerint készített céklával egybesütött lazac között. Mindkettő nagyon finom volt, sőt a kapornak és a céklának köszönhetően egy új ízt kóstolhattunk meg, és bizony mondhatom igen nagy sikere volt. A lazacot a szokásos módon besóztam, őrölt borssal megszórtam, és citromlével alaposan megcsepegtettem, majd sütés előtt még kaporral is megszórtam. Ezután a tetejére rászeleteltem az előzőleg megfőzött céklát, majd megint megszórtam kaporral. Sajnos nekem most csak fagyasztott kapor volt itthon, de így is remekül érződött az íze. Papírcsónakban 30 perc alatt elkészült és már tálalhattam is. Külön köretet nem készítettem hozzá, mert gondoltam így a lazac és a cékla együtt elég lesz, de a vendégeim közül volt aki krumplipürével fogyasztotta. Egy biztos, nagyon finom volt, így bekerült a kedvencek közé és hamarosan ismét a tányérunkra kerül majd.




Hozzávalók:

lazac
cékla
kapor
őrölt fehérbors
citromlé
olívaolaj




A céklát enyhén sós vízbe puhára főzni, majd kihűteni, megpucolni, és vékonyan felszeletelni.


 A lazacot folyó víz alatt lemosni, majd papírtörlővel szárazra törölni. Ezután ízlés szerint sózni, megszórni őrölt fehérborssal, és megcsepegtetni a citromlével. Kb. 30 percet állni hagyni, hogy az ízek átjárják.

A kaprot apróra összevágni. (én most fagyasztott kaprot használtam, de friss kaporral biztosan még finomabb)




Egy nagyobb darab sütőpapírt levágni, majd olívaolajjal meglocsolni. Ezután ráhelyezni a befűszerezett lazacot és ízlés szerint megszórni az apróra vágott kaporral, majd ráhelyezni a felszeletelt puhára főzött céklát.
Tetejére szintén apróra vágott kaprot szórni, majd olívaolajjal megspriccelni.

A sütőpapír két végét összefogni, majd jól becsavarni, hogy sütés közben nehogy szétnyíljon, majd ezután tepsire helyezni az elkészített csónakokat.

Előmelegített sütőbe tenni, majd közepes lángon, 30-35 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem)

Tálalás előtt óvatosan átemelni a tányérra, de akár a papírcsónakban is tálalhatjuk. Köretként kínálhatunk mellé még krumplipürét, de köret nélkül is nagyon finom.

12 megjegyzés:

  1. Nagyon elegáns ez az ételed! Szívesen megkóstolnám az biztos!

    VálaszTörlés
  2. Micsoda színek! Nagyon különleges étek! Imádom a halat...

    VálaszTörlés
  3. Nagyon különleges, és gyönyörű látványnak is. :)

    VálaszTörlés
  4. Gizi-szenzációs és különleges módra készitetted el a lazac és a céklát. Ez biztos hogy megfelel a diétámon. Gyönyörü a szine, guszta, és finom...imádom!!!

    VálaszTörlés
  5. Tényleg gyönyörű, én imádnám az biztos!! (De a család... van aki a céklát, van aki a kaprot, van aki egyiket sem nem szereti. Hát hogy kalandozzon így az ember a gasztronómiában... egyedül??? :D )

    VálaszTörlés
  6. IllésKrisz...!
    Nagyon köszönöm!! Próbáld ki, biztosan így elkészítve is imádni fogod.:)

    VálaszTörlés
  7. Petra!
    Nagyon köszönöm!!:)

    VálaszTörlés
  8. Elisabeth!
    Nagyon köszönöm!! Szerintem is beleillik a diétádba, és annyira finom. Én biztos hogy többször is fogom készíteni, pedig először nem is gondoltam, hogy ilyen finom lesz.:)

    VálaszTörlés
  9. María!
    Nagyon köszönöm!! Igen egyedül kalandozzál!!! Miért kellene Neked lemondani a fiúk miatt ilyen finomságokról. Olyan gyorsan elkészül, hogy egy személyes adagot is érdemes készíteni, aztán kitudja, még lehet kedvet kapnak hozzá.:)

    VálaszTörlés
  10. El tudom képzelni az ízvilágát, nagyon finom étel!!!

    VálaszTörlés
  11. Vicuska!
    Amennyiben szereted a lazacot, mindenképpen próbáld ki mert nagyon finom!!:)

    VálaszTörlés