2012. január 27., péntek

Birsalmás-krumplipürés rakott harcsa.




Az ősszel vásárolt nagyobb mennyiségű birsalmát szépen elraktároztam a hűvös pincébe, és ennek köszönhetően még mindig van belőle néhány darab. Olyan egészséges, és szép maradt, hogy egyetlen szemet sem kellett szerencsére kidobni. Valami diétásabb ebédet szerettem volna ma is készíteni, így eszembe jutott, hogy Chef Vikitől már jó régen elmentettem egy birsalmás-halas rakottas receptet.  Gyorsan elő is kerestem, és már hozzá is láttam a főzéshez. Még Viki tengeri halfilével készítette el, addig én az általunk igen kedvelt afrikai harcsával próbálkoztam, méghozzá igen nagy sikerrel. A birsalmát először félpuhára főztem, majd egy jénaiba rétegeztem a halszeleteket, a kétféle almát, és az elkészített krumplipürét, majd irány a sütő, ahol szép pirosra sütöttem. Mire a krumplipüré teteje szép pirosra sült, azalatt az idő alatt a hal, és az alma kellően megpárolódott. Együtt egy nagyon finom, könnyű, ebéd kerekedett, amely szerintem egy diétába (legalábbis az enyémbe) beilleszthető.




Hozzávalók:

pár szelet afrikai harcsafilé
2 db birsalma
2 db alma
krumpli(kb. 1 kg)
vaj
2 db tojás
színes bors
szerecsendió
citromlé
szegfűszeg és fahéj a birs előfőzéséhez




A birsalmát meghámozni, magházát eltávolítani, majd vékonyabb szeletekre felvágni. Egy edénybe tenni, majd felönteni annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Hozzáadni pár szem szegfűszeget, és egy darabka fahéjat, majd félpuhára főzni. (vigyázni nehogy túlfőzzük)
Amikor már kellően megpuhult, leszűrni, majd alaposan lecsepegtetni, és kihűteni.
Az almákat szintén meghámozni, majd vékonyabb szeletekre felvágni.

A halszeleteket ízlés szerint sózni, megszórni színes borssal és megcsepegtetni citromlével, majd kicsit állni hagyni, hogy az ízek jól átjárják.

A krumplit meghámozni, apróra felvágni, majd puhára főzni. Amikor már megpuhult, leszűrni és krumplinyomón átnyomni.
Ezután hozzáadni a vajat,  egy kevés tejet, ízlés szerint sót, és őrölt szerecsendiót, majd jó habosra keverni. Keverés közben hozzáadni a tojások sárgáját is.
Végül langyosra hűteni, majd óvatosan összekeverni a kemény habbá vert tojásfehérjével.

A jénait kikenni vajjal, majd egymásmellé helyezni a befűszerezett halszeleteket. Ezután a tetejét kirakni az alma, és az előfőzött birsalma szeletekkel. Végül pedig az almaszeletek tetejére kanalazni az elkészített, habos, krumplipürét.

Előmelegített sütőbe tenni, majd közepes lángon, 40-45 perc alatt szép pirosra sütni. (én légkeverésnél 150 fokon, 40 percig sütöttem) A sütőből kivéve kicsit hűlni hagyni.

Tálalás előtt a kissé kihűtött rakottast,  ízlés szerint felszeletelni.

16 megjegyzés:

  1. Gizi ez egy nagyon jó kis ebéd és tényleg nem vészes a kalóriamennyisége, ha pontosabb adatokat írtál volna, még ki is számoltam volna neked, hogy mennyi! :DD Most már tudom, hogy itt is találok diétás ötleteket, ha már nem tudom mit főzzek! :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Barbi köszönöm, és csakis ajánlani tudom. Birsalma hiányában, csak almával készítve, úgy is finom. Van fent több diétás receptem, lehet találsz közöttük kedvedre valót. Bevallom Neked, én bizony nem számolom a kalóriamennyiséget. Megpróbálom kerülni a zsíros, cukros ételek, és nem eszem kenyeret.Így sikerült évekkel ezelőtt lefogyni, nekem ez jött be.

      Törlés
  2. Nyami, de jól néz ki! Ugye, milyen pillekönnyű, mégis laktató fogás?

    Örülök, hogy ízlett nektek :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Viki köszönöm!! Nagyon finom volt, szuper recept, és most a diétába pont belefért. Köszönet a receptért.:)

      Törlés
  3. Érdekesen hangzik. Szívesen megkóstolnám.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm!! Lehet kicsit szokatlan, de nagyon finom, bátran merem ajánlani.:)

      Törlés
  4. Különleges összeállítás, én is szívesen tesztelném:)Már Vikinél is láttam, a tiéd is nagyon étvágygerjesztő.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm!! Én már készítettem hasonló receptet, igaz ott csak alma kellett hozzá, így bátran mertem kipróbálni. Nekünk nagyon ízlett.:)

      Törlés
  5. Tényleg különleges lehet az íze! Én is szívesen megkóstoltam volna! Persze ha hal, akkor már rossz nem is lehet! :o))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk is nagy sikere van a halas ételeknek, és hidd el a birsalma remekül illett hozzá. Szívesen küldök egy kis kóstolót.:))

      Törlés
  6. Nagyon finom íze lehet így együtt ! Külön-külön is finom , mindegyik alkotórészét nagyon szeretem! Guszta nagyon!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm!! Nagyon finom, és így együtt igen laktató. Bátran merem ajánlani.:)

      Törlés
  7. Me encanta el membrillo es una receta novedosa con gran combinación,ESTUPENDA,abrazos y abrazos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rosita!
      Muchas gracias!
      Receta muy sabrosa, que sin duda puede disfrutar de la comida.
      abrazos y abrazos

      Törlés
  8. Kimondottan különleges, és elegáns, gasztró összeállitás! Nálunk még véletlenüs sem találhatnánk Afrikai harcsát, de gondolom lehet másfajta hallal összeállitani. Ez szinte bevállana egy finom diétás ételnek:DDD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elisabeth, köszönöm!! Bármilyen hallal elkészítheted, nekem éppen harcsa volt most itthon. Csak szálkamentes legyen. Én is éppen a diéta miatt készítettem, nagyon finom volt, és meglepően laktató. :)

      Törlés