2011. december 1., csütörtök

Gesztenyés hókifli.



Minden évben sütök finom porhanyós kifliket karácsonyra, és ez így van idén is. Hosszú évekig a nagymama receptjét sütöttem meg, melynek a tésztája nagyon finom, pedig csak néhány hozzávaló kell az elkészítéséhez. Csodakifli néven már szerepel  itt a blogba, és még a mai napig is elcsodálkozom, hogy abból az egyszerű tésztából, micsoda finomság süthető ki. Persze azért az évek folyamán, más recepteket is begyűjtöttem, és azokat is szívesen sütöm. A tegnapi töltelék nélküli hókifli után, ma egy gazdagabb tésztával, és gesztenye töltelékkel készült hókifli receptet szeretnék megosztani, így az ünnepi készülődés küszöbén. Ennek a kiflinek a tésztájába kicsit több hozzávaló van, és még gazdagítja a töltelék is. Az elkészítési folyamat szinte ugyanaz, csak itt töltelék is kerül bele. Mivel kicsit eltúloztam a töltelék mennyiségét, így nem lettek olyan szépek a kiflik, mert sütés közben, jó néhány kicsit megrepedt. Persze ez csakis esztétikai hiba, mert ízre a sok gesztenyétől még sokkal finomabb. Ezt a receptet is bátran merem ajánlani, és mindenki ízlésének megfelelően készítheti töltelékkel, vagy éppen töltelék nélkül, csokoládéba mártva. Hűvös, száraz helyen pedig hosszabb ideig eltartható.






Tészta hozzávalói:

25 dkg liszt
15 dkg margarin (v. 12 dkg zsír)
1 tojás
1 tojássárgája
5 dkg darált dió
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
reszelt citromhéj

A lisztet egy tálba tenni, majd hozzáadni a margarint és elkezdeni összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, hozzáadni a porcukrot, a vaníliás cukrot, a diót és a reszelt citromhéjat. Ezután jó alaposan összekeverni, majd hozzáadni a kissé felvert tojást és tojássárgáját, majd gyors mozdulatokkal összegyúrni. (egy kicsit lágyabb tésztát kapunk)
A tésztát fóliába csomagolva a hűtőbe tenni 30 percre pihentetni.


Gesztenyés töltelék:

1 cs gesztenyemassza
rum (v. rumaroma)
porcukor

A gesztenyemasszát krumplinyomón átnyomni, (v. reszelőn lereszelni) majd ízlés szerint porcukorral és rummal ízesíteni. 
Vigyázni nehogy túl lágy legyen a töltelék.

A hűtőből kivett tésztát vékonyra kinyújtani, majd kb. 8 cm-es köröket kiszaggatni. (én pogácsaszaggatóval szúrtam ki a köröket)
Ezután mindegyik tésztára kb. egy mokkáskanál tölteléket tenni, majd szorosan feltekerni.
Végül sütőpapírral bélelt tepsire helyezni a megtöltött kifliket.

Előmelegített sütőbe tenni, majd közepes hőmérsékleten, kb. 15-20 perc alatt készre sütni.(én légkeverésnél 150 fokon, 15 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a forró kifliket vaníliás cukorral összekevert porcukorba alaposan meghempergetni.




A teljesen kihűlt kifliket, dobozba téve száraz, hűvös helyen hosszabb ideig eltarthatjuk.

12 megjegyzés:

  1. Annyira finomak ezek a porhanyós kiflikék, főleg ha töltve is van...Úgy leemelnék párat...:o)))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon kis guszták:) Az anyukám rengeteget sütött, én is nagyon szeretem. Kedvem lenne mindegyiket megkóstolni a tányrról.

    VálaszTörlés
  3. Anyukám nagy mestere a gesztenyés hókifliknek! A tieid is remekül néznek ki. Vehetek?

    VálaszTörlés
  4. Gizike-nagyon halas vagyok hogy feltetted ennek az isteni finom kiflinek a receptjet, meghozza gesztenyevel toltve...jujj, muszaj hogy kiprobaljam Karacsonyra sutni, A csokiba martott is nagyon szep es finom porhanyos!
    Koszi!:DDD

    VálaszTörlés
  5. Az édes gesztenyéhez adsz még porcukrot? Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  6. Imádom ezeket az aprósüteményeket:) Ha végre jobban leszek akkor elkezdek én is sütögetni, de már 3. hete torokgyulladással küszködök, így nincs kedvem sütögetni, pedig a kisfiammal mézeskalácsházat szeretnénk készíteni:)

    VálaszTörlés
  7. IllésKrisz!
    Én is imádom (sajnos) nem tudom megállni, hogy ne csipegessek belőle. Nyugodtan emeljed csak le.:))

    VálaszTörlés
  8. trollanyu!
    Köszönöm, és nyugodtan kóstold csak végig.:)

    VálaszTörlés
  9. Petra!
    Köszönöm!! Anyukádé akkor biztosan finomabb, mert én csak ritkán sütök. Persze hogy vehetsz.:)

    VálaszTörlés
  10. Elisabeth!
    Nagyon örülök, hogy tetszenek a receptek. Igen egyszerű elkészíteni őket, és a családod biztosan nagyon fogja szeretni. Gesztenye helyett, dióval is finom, karácsonyra én azzal fogom újrasütni.:)

    VálaszTörlés
  11. Vicuska!
    Köszönöm!! Nálunk a férjem édesszájú, így még teszek hozzá egy kis porcukrot, de ez ízlés dolga. Habár ez a gesztenye nem volt most valami édes.:)

    VálaszTörlés
  12. Veruss!
    Jobbulást kívánok!!! Én csak ilyen apróságokat sütök, a mézecskalácsház nekem túl bonyolult. Majd megyek hozzád és gyönyörködöm benne.:)

    VálaszTörlés