2011. május 13., péntek

Citromfűszörp.



A napokban Latsiakonyhájában találkoztam először a citromfűszörppel és rögtön megtetszett. Aztán szépen sorban, több blogon is szembeköszönt ez a szörp. Én sem halogattam tovább, igaz már párnapja iszogatjuk, de csak most kerül fel a blogba. Mindenképpen szerettem volna közzé tenni, mert én egy kicsit változtattam a recepten, és a tavaly készített bodza szörphöz hasonlóan, karamellizált cukorral, és citrompótlóval ízesítettem. Persze cukor is csak mértékkel került bele, így nemcsak szénsavas ásványvízzel, de akár csak egy-két jégkockával is nyugodtan fogyasztható.





2 l víz
jó nagy marék citromfű
citrom
citrompótló
50 dk cukor

A vizet 30 dk cukorral feltenni forrni. Felforralni és addig főzni, még a cukor teljesen felolvad.

Közben a megmaradt cukrot egy edénybe tenni, majd állandó keverés mellett világos színűre karamellizálni. Ezután felönteni egy kevés vízzel, majd kevergetve teljesen felolvasztani. Ha már elolvadt a karamellizált cukor, szintén a forrásba lévő sziruphoz önteni.

A forró szirupba beletenni a jó alaposan megmosott citromfű csokrot, majd belekarikázni a citromot és ízlés szerint citrompótlóval ízesíteni. (először csak párszem citrompótlót tettem, majd kóstolgattam és amikor jó citromosnak találtam, akkor már nem tettem többet bele)

Lefedve egy napig állni hagyni, közben azért átkeverni. Végül leszűrni és a hűtőszekrénybe tárolni.

Szénsavas ásványvízzel fogyasztani, de mivel nem tartalmaz sok cukrot, így jégkockával ásványvíz nélkül is fogyasztható. Nagyon finom citromos üdítőital.

6 megjegyzés:

  1. Ez nekem is tetszik... szerintem hamarosan kipróbálom :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta, kár hogy csak friss citromfűből lehet készíteni,szívesen kipróbálnám!/a környékünkön nem sűrűn találnék citromfüvet/

    VálaszTörlés
  3. Bianka!
    Már küldöm is!!! Nem győzzük inni, olyan finom.:)

    VálaszTörlés
  4. Szosz!
    Csakis ajánlani tudom, a karamellizált cukortól nagyon finom lett.:)

    VálaszTörlés
  5. Éva!
    Sajnálom, hogy felétek nincs citromfű, mert igazán finom üdítőt lehet készíteni belőle. Nálam annyi van, hogy nem győzöm levagdosni, és kidobálni.:)

    VálaszTörlés