2010. szeptember 24., péntek

Málnazselés torta.


A napokban láttam ezt a receptet a TV-Paprikán és rögtön megtetszett. Szeretem az ilyen sütés nélküli tortákat, és még az sem tántorít el ettől, hogy egy habos-krémes kalóriabomba. Az eredeti receptben, ha jól emlékszem a felső zselés réteg mangóval készült. Mivel leszedtem az idei év utolsó málnatermését, én úgy gondoltam abból készítem el. (szerencsére még egy süteményhez való málnapépem maradt:)) Ez is bizonyítja, hogy mindenki ízlésének megfelelő gyümölcsből készítheti el. A krémes részébe a mascarpone és a tejszínhab mellé, még tejföl is kerül, így egy habkönnyű krémet kapunk, mely nem túl édes. A tortaalapot is mindenki az ízlésének megfelelő kekszből, vagy éppen babapiskótából készítheti el. Én Győri Édes csokoládés kekszet használtam, mert így látványra is mutatós lett a torta. Itt a hétvége, gyorsan összeállítható( akár előző este) és a családban biztosan nagy sikere lesz.




20 cm-es tortaformához:

Tortaalap :

10 dk kakaós keksz
5 dk margarin

A kekszet kézzel nagyon apróra összemorzsolni, vagy aprítógéppel morzsalékosra aprítani.
A margarint felforrósítani, majd a kekszre önteni és kanállal jól összekeverni.
A tortaforma alját kibélelni sütőpapírral, majd ráönteni az összekevert kekszet és kanállal belelapogatni.
Hűtőbe tenni, pihentetni. Közben ellehet készíteni a krémet.

Krém:

25 dk mascarpone
10 dk tejföl
15 dk porcukor
2 cs vaníliás cukor
1/2 citromleve
1 citrom reszelt héja
2 dl Hulala (növényi tejszín)

A mascarponét a porcukorral és a vaníliás cukorral elkezdeni kikeverni. Ha már elég krémes, hozzáadni a tejfölt, a citromlevet(ízlés szerinti mennyiséget) és a reszelt citromhéjat. Így is jól kikeverni.
A Hulalát kemény habbá verni, majd apránként óvatosan az előzőleg kikevert krémhez keverni.
(lehet tejszínnel is készíteni, de akkor habfixló is szükséges hozzá. én a Hulalát azért szeretem, mert jó kemény habot lehet belőle készíteni)
A hűtőből kivett kekszes alapra kanalazni, majd a tetejét egyenletesre simítani. Visszatenni a hűtőbe ameddig a zselé elkészül a tetejére.

Málnazselé:

7 ek málnapép
10-15 dk porcukor
vaníliaaroma
10 g zselatin
1 dl víz

A málnapéphez a málnát leturmixolni, majd szűrön átszűrni.
A málnapépet a cukorral és a vaníliaaromával jól kikeverni.
A vizet felforralni, majd a tűzről levéve hozzáadni a zselatint, és addig keverni, még teljesen feloldódik. Kevergetve teljesen kihűteni.
Végül a kivenni a tortát a hűtőből és lassan a tetejére önteni a zselét.
Visszahelyezni a hűtőbe 1-2 órára, hogy a zselé teljesen megdermedjen. (én előző este készítettem el, így a zselé is megdermed rendesen és az ízek is jól összeértek.
A hűtőből közvetlen tálalás előtt kell kivenni. Nagyon finom krémes, és nem túl édes!!!

10 megjegyzés:

  1. nagyon szép lett, biztosan isteni! imádom a nem túl édes tortákat, süteményeket:)

    VálaszTörlés
  2. Jöl néz ki!! Olyan jó frissnek látszik!

    VálaszTörlés
  3. Meddig kínzol még ilyen isteni málnás receptekkel? :D
    Gyönyörűséges :)

    VálaszTörlés
  4. starfokker!
    Köszönöm!! Akkor ez pont neked való, mert nem túl édes és isteni finom. Ízlés szerinti gyümölccsel készíthető a zselé.:)

    VálaszTörlés
  5. Ottis!
    Neked is köszönöm!!:)

    VálaszTörlés
  6. Gabriella!
    Köszi, nagyon finom és friss volt.:)

    VálaszTörlés
  7. Bianka!
    A valóságba még szebb volt, főleg a piros zselé a tetején.:)

    VálaszTörlés
  8. Araniel!
    Köszönöm!!! Már csak egy receptet teszek fel, így már nem sokáig.:))))A többi majd a télen, a fagyasztottból készül.Szívesen küldök.:)

    VálaszTörlés