2010. július 20., kedd

Pizza!!! Pizza!!!! Pizza!!!




Igen kérem, pizzát sütöttem!!!! Akik figyelemmel kísérik a blogomat, tudják hogy imádom a kelt tésztát és a pizzát is, de én magam nem nagyon próbálkoztam eddig a sütésével. Nagyokat nyelek, ha valamelyik blogban éppen szembetalálkozom vele, és olyankor esetleg engedek a csábításnak és rendelek egyet. Ma viszont egy hirtelen ötlettől vezérelve, eldöntöttem én bizony nekiállok és pizzát sütök. Előtte áttanulmányoztam a Pizza-Pizzéria rengeteg receptet tartalmazó oldalait, majd hozzáfogtam. Jó, lehet nem a legtökéletesebbre sikerült, de én nagyon elégedett vagyok vele és tanulva az esetleges hibákból, legközelebb (mert lesz legközelebb!!!) jobban fog sikerülni. Gáztepsiben sütöttem, mert a megformázásra már végképp nem vállalkoztam. Finom volt, jó volt, folyt. köv.





Hozzávalók egy gáztepsi méretű pizzához:


50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2 dl tej
2 kk. só
1 ek olaj
1 tk  cukor
1 dl langyos víz


A langyos tejet elkeverni a cukorral, majd belemorzsolni az élesztőt és felfuttatni.

A lisztet keverőtálba szitálni, majd a közepébe mélyedést csinálni és beleönteni a felfuttatott élesztőt. Egy kevés liszttel galuska állagú masszát keverni, majd a tetejére lisztet szórni. Letakarva a kovászt a kétszeresére keleszteni. (kb.15-20 perc alatt kel meg.)

Az idő lejárta után hozzákeverni a sót, az olajat a langyos vizet és elkezdeni dagasztani. Én a robotgép dagasztó fejével dagasztottam, de kézzel is lehet. Addig dagasztani, míg a tészta elválik a tál falától, ekkor a tetejét megszórni liszttel és letakarva langyos helyen a duplájára keleszteni.

A megkelt tésztát lisztezett felületen jól átgyúrni, majd, az olajjal kikent tepsibe helyezni, és a kezünkkel tepsi méretűre nyomkodni úgy, hogy a széleinél kicsit vastagabb maradjon a tészta.


Szósz hozzávalói:


3 dl sűrített paradicsom
1 dl víz
1 ek olívaolaj
1db vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
csipet só
őrölt bors (ízlés szerint)
1 kk oregánó
1 kk bazsalikom
1 kk majoranna

kell még 10-15 dkg reszelt sajt a szóráshoz



A vöröshagymát felaprítani, majd az olajon elkezdeni párolni, közben pedig belenyomni a fokhagymát is. Amikor már üvegesre párolódott, hozzáönteni a vízzel összekevert sűrített paradicsomot. Ízlés szerint fűszerezni, és sűrűn kevergetve készre főzni. Végül botmixerrel pépesíteni.

A tepsibe lévő tészta tetejére egyenletesen rákanalazni a paradicsomszószt, majd ízlés szerinti feltéttel gazdagon megszórni. Én kétféle szalámit, gombát és virslit tettem rá.

Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 30 perc alatt készre sütni. A sütési idő vége felé megszórni a reszelt sajttal. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)
Tálaláskor ízlés szerint felszeletelni, és úgy kínálni..


6 megjegyzés:

  1. Hű bármikor, bármennyit, nagyon szeretjük. Valami csodásan néz ki

    VálaszTörlés
  2. Gizi! A saját készítésű pizzának nincs párja :-)

    VálaszTörlés
  3. JÖHET JÖHET JÖHET!!!! :)))))))

    VálaszTörlés
  4. Bianka!
    Köszönöm!!! Én is szeretem, csak eddig kimaradt a repertoáromból.:)))

    VálaszTörlés
  5. Ani!
    Erre most én is rájöttem, és hamarosan ismételni fogom.:)

    VálaszTörlés
  6. Livi!
    KÜLDÖM!! KÜLDÖM!!! KÜLDÖM!!:))))

    VálaszTörlés