2010. június 2., szerda

Epres Galette.



Barangolás közben találtam rá erre, vagyis hasonló receptre a neten. Eredetileg saját készítésű tészta volt az alapja, de én most ettől a macerától eltekintettem és a jól bevált, nyújtott leveles tésztát hívtam segítségül. A tésztára én is diós alapot tettem, viszont annyit változtattam, hogy vaníliás pudingport kevertem hozzá, mert nem szerettem volna, ha elázik a tészta az eperből kisülő létől. A talált receptnél éppen erre panaszkodott a készítő. Gondoltam én ezt pudinggal megpróbálom kiküszöbölni, és jelentem sikerült is. Így a töltelék nem lett híg, sem pedig folyós, viszont eléggé szaftos maradt. Kívül a ropogós leveles tészta, belül a diós-epres töltelék, mondhatom isteni finom volt. Langyosan ettük, mit ettük faltuk befelé, mert nem lehet abbahagyni!!!! Eperimádok ki ne hagyják!!!!!







1 cs leveles tészta (előnyújtott)
eper
4 ek darált dió
1/2 cs vaníliás pudingpor
1 cs vaníliás cukor
reszelt narancshéj (szárított is jó)
1 db tojás


Az előnyújtott leveles tésztából két egyforma méretű kört kivágni.
Az epret felszeletelni és egy kis porcukorral megszórva félretenni.
A diót összekeverni a pudingporral, a vaníliás cukorral és a reszelt narancshéjjal.
Egy tepsire helyezni a körbevágott tésztát az alatta lévő sütőpapírral együtt.
Közepére rákanalazni a diós keveréket, úgy hogy bőven maradjon tészta a behajtásra is.
A diós keverékre ráhelyezni a felszeletelt és lecsepegtetett epret, majd az üresen maradt tésztát óvatosan ráhajtogatni.
A tésztát felvert tojással megkenni.
Előmelegített sütőben, közepes lángon (én légkeverésnél 170 fokon) szép barnára sütni.
Még langyosan tálalni.

18 megjegyzés:

  1. Hű mennyei, isteni lehet. El is mentem

    VálaszTörlés
  2. Ez igen, igazán fincsi lehet!!!
    Biztos elkészítem, van is egy csomag leveles tésztám.

    VálaszTörlés
  3. Valami gyönyörűséges.....

    VálaszTörlés
  4. Ááá. de guszta!:-)) Pont ma gondoltam rá, hogy a meggyes pitémet elkészítem epresbe. Az is vaníliapudingos...

    VálaszTörlés
  5. De gyönyörű! És milyen jó ötlet alá a puding. Ügyes vagy! :))

    VálaszTörlés
  6. Wow...lehet belőle csipegetni egy kicsit? Nagyon jól néz ki.
    Már van sok eper nálunk, de hát ebben az időben egyszerűen nem lehet leszedni:(

    VálaszTörlés
  7. Gizike,nem lehet betelni,az ötlettel.megcsinálom,van hozzá tésztám!puszi.

    VálaszTörlés
  8. Ez egyszerűen gyönyörű! És eper... :) Imádom az eperszezont :) Csak ebben a rossz időben nem tudnak olyan mézédesre megérni a kertben sajnos.

    VálaszTörlés
  9. Bianka!
    köszönöm!!! Nagyon finom, neked is biztosan ízlik majd.:)

    VálaszTörlés
  10. Szepyke!
    Még az eperszezon előtt nézelődtem a külföldi receptes oldalakon és ott keltette fel az érdeklődésemet. Lefordítottam és elraktároztam.:)

    VálaszTörlés
  11. Liza!
    Köszönöm!! Majd megyek hozzád meglesni, hogy neked is ízlett-e.:)

    VálaszTörlés
  12. Andi/cuki!
    Köszi!!! Majd meglesem azt a pitét, de biztosan nagyon finom lehet.:)

    VálaszTörlés
  13. Yasmine!
    Köszönöm!!! Szeretek pudingot tenni az ilyen leveses gyümölcsök alá, mert jól beszívja a levet és finom is.:)

    VálaszTörlés
  14. Araniel!
    Természetesen jöhetsz csipegetni!! Láttam a csodaszép epredet, hát kár lenne érte ha tönkretenné ez a rengeteg eső.:)

    VálaszTörlés
  15. Melli!
    Köszönöm!!! Kíváncsian várom a te epresedet!!!:)

    VálaszTörlés
  16. Zsiri!
    Köszönöm!!! Én is imádom, de most annyi finomságot sütöttem már eperből, hogy a fülemen jön ki.:)))

    VálaszTörlés